Mileram torta sa kupinama

IMG_3922

Dugoooo sam cekala na isprobavanje ove torte. Ne zato sto nisam zelela da je pripremim, vec zato sto mi je problem bio nedostatak milerama. Na ovogodisnjem letnjem odmoru  prvo sam njega nabavila u supermarketu i verujte mi cekanje se isplatilo.

IMG_3924

Ovaj recept sam pronasla kod Jeke na blogu Jekin kapric,a kao crveno voce iskoristila sam sezonu kupina. Napravila sam par blagih modifikacija gde sam recimo koristila zelatin za pripremu vocnog fila kao zamenu za puding. Takodje testo sam nakon oblikovanja rashladila dodatnih sat vremena u frizideru i dodala 2 kasike mleka tokom pripreme. Inace ako do sada niste, obavezno posetite Jekin blog, jer su recepti svi do poslednjeg savrseni. Licno bih se preselila u Jekinu kuhinju 🙂

Potrebno:
(Original recept)

-250 gr mekog brasna
-100 gr secera
-1 vanilin secer
-1 prasak za pecivo
-80 gr maslaca sobne temperature
-1 jaje
-1 puna kasika kisele pavlake
-2 kasike mleka

Krema:
-500 ml mleka
-150 gr secera
-2 pudinga od vanile
-800 gr milerama

Vocni fil:
-500 gr svezih kupina (ili nekog drugog voca)
-4 kasike secera
-100 ml vode
-1 zelatin u prahu + 5 kasika vode

Priprema:

  • Pomesati brasno, secer, vanilu i prasak za pecivo
  • Dodati maslac, blago razmuceno jaje, pavlaku i mleko
  • Zamesiti glatko testo, uviti u providnu foliju i ostaviti 1h u frizideru
  • Nakon toga, testo razvuci oklagijom na papiru za pecenje debljine oko 0.5 mm (kalup koji sam koristila bio je 26cm, pa je potrebno da papir bude vacih dimenzija, oko 30cm)
  • Testo zajedno sa papirom preneti u kalup, pa obloziti dno i ivice kalupa, kako bi se krema zadrzala unutar testa
  • Izbockati viljuskom na par mesta, a zatim vratiti u frizider dok pripremate kremu
  • Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml i razmutiti sa pudingom
  • U preostalih 400 ml mleka staviti secer i kuvati na tihoj vatri do vrenja
  • Dodati razmucen puding i kuvati jos par minuta da se stegne,a zatim u vruc puding dodati mileram i promesati
  • Izvaditi kalup koji ste oblozili testom iz frizidera, sipati vrucu kremu preko testa i odmah peci na 180°C 35-40 minuta
  • U medjuvremenu pripremiti vocni fil:
  • U serpu staviti kupine, 100 ml vode i secer,a istovremeno pomesati zelatin u prahu sa 5 kasika vode
  • Kupine kuvati na srednjoj vatri 10-ak minuta, nakon toga nabubreli zelatin otopiti i dodati kuvanom vocnom filu i promesati
  • Vruc vocni fil sipati preko vruce pecene torte i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi,a zatim cuvati na hladnom

Napomena:

  • Za ovu tortu koristila sam kalup sa stipaljkom, pa je zato potrebno ivice kalupa dobro oblozite papirom i testom kako vam krema ne bi iscurela tokom pecenja
  • Umesto kupina mozete koristiti neko drugo crveno voce (maline, jagode, borovnice) kao i kada nije sezona mozete iskoristiti zamrznuto voce umesto svezeg

IMG_3941


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s