Recept za ovaj vrlo ukusan, kremast i socan tart pronasla sam na blogu Cocoebaunilha. U pitanju je tart sa kajsijama i vanil tj. engleskom kremom koja se priprema sa mlekom, zumancima i stapicem vanile. A posto je sezona kajsija pri kraju, umesto svezih kajsija mozete koristiti i kajsije iz kompota ili zamrznute ili jednostavno zameniti nekim drugim sezonskim vocem.
Potrebno:
(Original recept)
-1 jaje
-220 gr mekog brasna
-40 gr mlevenih badema
-90 gr secera
-130 gr putera
-1/2 kasicice vanil arome
Krema:
-2 jajeja
-2 zumanceta
-500 ml mleka
-100 gr secera
-70 gr gustina
-1 stapic vanile
-600 gr kajsija
-secer u prahu
Priprema:
- Prvo pripremiti kremu tako sto cete stapic vanile iseci na pola, izvaditi semenke i pomesati sa mlekom
- Mleko zagrejati do tacke kljucanja, skloniti sa sporeta i ostaviti 15-ak minuta da odstoji kako bi poprimilo aromu vanile
- Dobro umutiti jaja i zumanca sa secerom a zatim dodati gustin
- Dodati mleko mesajuci energicno, pa sve zajedno staviti na sporet i kuvati 3-4 minuta da se krema stegne
- Prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se ohladi
- U medjuvremenu pripremiti testo:
- Pomesati brasno, bademe i secer,a zatim dodati puter, aromu vanile i blago razmuceno jaje
- Zamesiti glatko testo, formirati u obliku lopte i ostaviti u frizider 30-ak minuta da se ohladi
- Nakon toga testo rastanjiti u obliku kruga precnika 22-24 cm, preneti ga u kalup za tart (obloziti i ivice), izbockati viljuskom na par mesta pa ga opet vratiti u frizider 30-ak minuta
- Kada je krema potpuno ohladjena, kajsije iseci na pola
- Izvaditi testo iz frizidera, pa ga premazati pripremljenom kremom
- Preko kreme rasporediti polovine kajsija, tako da sredinu kajsija okrenete na gore
- Peci na 180°C 30-35 minuta
- Pecen tart ostaviti da se ohladi, a zatim posuti secerom u prahu pre sluzenja