Tart sa kajsijama i vanil kremom

IMG_3997

Recept za ovaj vrlo ukusan, kremast i socan tart pronasla sam na blogu Cocoebaunilha. U pitanju je tart sa kajsijama i vanil tj. engleskom kremom koja se priprema sa mlekom, zumancima i stapicem vanile. A posto je sezona kajsija pri kraju, umesto svezih kajsija mozete koristiti i kajsije iz kompota ili zamrznute ili jednostavno zameniti nekim drugim sezonskim vocem.

IMG_4002

Potrebno:
(Original recept)

-1 jaje
-220 gr mekog brasna
-40 gr mlevenih badema
-90 gr secera
-130 gr putera
-1/2 kasicice vanil arome

Krema:
-2 jajeja
-2 zumanceta
-500 ml mleka
-100 gr secera
-70 gr gustina
-1 stapic vanile

-600 gr kajsija
-secer u prahu

Priprema:

  • Prvo pripremiti kremu tako sto cete stapic vanile iseci na pola, izvaditi semenke i pomesati sa mlekom
  • Mleko zagrejati do tacke kljucanja, skloniti sa sporeta i ostaviti 15-ak minuta da odstoji kako bi poprimilo aromu vanile
  • Dobro umutiti jaja i zumanca sa secerom a zatim dodati gustin
  • Dodati mleko mesajuci energicno, pa sve zajedno staviti na sporet i kuvati 3-4 minuta da se krema stegne
  • Prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se ohladi
  • U medjuvremenu pripremiti testo:
  • Pomesati brasno, bademe i secer,a zatim dodati puter, aromu vanile i blago razmuceno jaje
  • Zamesiti glatko testo, formirati u obliku lopte i ostaviti u frizider 30-ak minuta da se ohladi
  • Nakon toga testo rastanjiti u obliku kruga precnika 22-24 cm, preneti ga u kalup za tart (obloziti i ivice), izbockati viljuskom na par mesta pa ga opet vratiti u frizider 30-ak minuta
  • Kada je krema potpuno ohladjena, kajsije iseci na pola
  • Izvaditi testo iz frizidera, pa ga premazati pripremljenom kremom
  • Preko kreme rasporediti polovine kajsija, tako da sredinu kajsija okrenete na gore
  • Peci na 180°C 30-35 minuta
  • Pecen tart ostaviti da se ohladi, a zatim posuti secerom u prahu pre sluzenja

IMG_4000IMG_3991


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s