Rozen torta sa makom i cokoladom

IMG_4048

Obozavam kolace sa rozen koricama. Mogu slobodno reci da mi je to jedan od omiljenih kolaca. Ranije mi je bio problem gde naci rozen korice. Vecina njih su uglavnom sveze i cuvaju se u frizideru, sto je vrlo nezgodno za transport ako ih nosite na duzi put. Srecom sada postoje korice koje su cuvaju duze vreme van frizidera (mozda nije najbolj opcija, ali u svakom slucaju je olaksavajuca), tako da sam obezbedila par komada za narednih godinu dana 🙂

IMG_4063

Ovaj recept sam pronasla kod predivne Natalije na blogu Mystic cake, zato ako ste ljubitelj maka i rozen kolaca, ovo je idealan izbor za vas.

Potrebno:
(Original recept)

-1 pakovanje rozen korica (koristila sam Dr.Oetker)
-450 ml mleka
-250 gr secera
-200 gr margarina
-300 gr mlevenog maka
-1/2 kasicice vanila arome
-prstohvat soli
-80 gr tamne cokolade
-100 gr mlevenog keksa (plazma)

Glazura:
150 gr crne cokolade za kuvanje
-2 kasike ulja

Priprema:

  • Pomesati mleko i secer, pa na tihoj vatri zagrevati dok se sav secer ne otopi
  • Dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem dok se margarin ne otopî
  • Dodati mak, aromu vanile i prstohvat soli i nastaviti sa kuvanjem 4-5 minuta
  • Dodati cokoladu koju ste izlomili na kockice i mesati dok se cokolada potpuno ne otopi
  • Na kraju umesati keks i ostaviti jos minut-dva da baci par kljuca,a zatim skloniti sa sporeta i ostaviti 5-10 minuta da se fil prohladi
  • Tortu filofati tako sto cete na svaku koricu razmazati spatulom po 7 kasike fila,a zatim blago pritisnuti rukama svaku koricu da se „zalepi“
  • Poslednja korica se ne filuje. Preko korice stavite pek papir ili foliju i pritisnite je nekim tezim plehom ili knjigom da se stegne
  • Tortu ostaviti u frizider preko noci da se ohladi, a zatim je premazati glazurom
  • Glazuru pripremiti tako sto cete cokoladu i ulje otopiti na pari,a zatim razmazati preko torte

Napomena:

  • Prilikom pripreme torte mozete korostiti obruc sa reglirajucim stranicama da vam fil ne bi iscureo sa strane (mada nije neophodno)
  • Pri filovanju torte budite brzi, jer kako se fil hladi postaje sve gusci, pa je tako teze razmazati ga preko korica
  • Sto se keksa tice mozete koristiti bilo koji drugi keks tipa petit beurre i sl. mada po mom ukusu plazma je nezamenljiva kada su u pitanju kolaci.
  • Tortu mozete napraviti i u posnom obliku zamenom obicnog mleka nekim biljnim mlekom ili vodom

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s