Obozavam kolace sa rozen koricama. Mogu slobodno reci da mi je to jedan od omiljenih kolaca. Ranije mi je bio problem gde naci rozen korice. Vecina njih su uglavnom sveze i cuvaju se u frizideru, sto je vrlo nezgodno za transport ako ih nosite na duzi put. Srecom sada postoje korice koje su cuvaju duze vreme van frizidera (mozda nije najbolj opcija, ali u svakom slucaju je olaksavajuca), tako da sam obezbedila par komada za narednih godinu dana 🙂
Ovaj recept sam pronasla kod predivne Natalije na blogu Mystic cake, zato ako ste ljubitelj maka i rozen kolaca, ovo je idealan izbor za vas.
Potrebno:
(Original recept)
-1 pakovanje rozen korica (koristila sam Dr.Oetker)
-450 ml mleka
-250 gr secera
-200 gr margarina
-300 gr mlevenog maka
-1/2 kasicice vanila arome
-prstohvat soli
-80 gr tamne cokolade
-100 gr mlevenog keksa (plazma)
Glazura:
150 gr crne cokolade za kuvanje
-2 kasike ulja
Priprema:
- Pomesati mleko i secer, pa na tihoj vatri zagrevati dok se sav secer ne otopi
- Dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem dok se margarin ne otopî
- Dodati mak, aromu vanile i prstohvat soli i nastaviti sa kuvanjem 4-5 minuta
- Dodati cokoladu koju ste izlomili na kockice i mesati dok se cokolada potpuno ne otopi
- Na kraju umesati keks i ostaviti jos minut-dva da baci par kljuca,a zatim skloniti sa sporeta i ostaviti 5-10 minuta da se fil prohladi
- Tortu filofati tako sto cete na svaku koricu razmazati spatulom po 7 kasike fila,a zatim blago pritisnuti rukama svaku koricu da se „zalepi“
- Poslednja korica se ne filuje. Preko korice stavite pek papir ili foliju i pritisnite je nekim tezim plehom ili knjigom da se stegne
- Tortu ostaviti u frizider preko noci da se ohladi, a zatim je premazati glazurom
- Glazuru pripremiti tako sto cete cokoladu i ulje otopiti na pari,a zatim razmazati preko torte
Napomena:
- Prilikom pripreme torte mozete korostiti obruc sa reglirajucim stranicama da vam fil ne bi iscureo sa strane (mada nije neophodno)
- Pri filovanju torte budite brzi, jer kako se fil hladi postaje sve gusci, pa je tako teze razmazati ga preko korica
- Sto se keksa tice mozete koristiti bilo koji drugi keks tipa petit beurre i sl. mada po mom ukusu plazma je nezamenljiva kada su u pitanju kolaci.
- Tortu mozete napraviti i u posnom obliku zamenom obicnog mleka nekim biljnim mlekom ili vodom