Ovih dana sam bila „opsednuta“ smokvama. Kupovala sam ih u nenormalnim kolicinima trudeci se da maksimalno iskoristim njihovu sezonu. Koristila sam ih u svezem obliku, najcesce za dorucak,a onda pozeleh i neki slatkis. Imala sam u planu da napravim tart od smokvi sa kremom od badema, ali posto sam nedavno spremala tart sa sljivama, odlucila sam se za neki socniji kolac.
Ovaj kolac svojim ukusom podseca malo na orijentalne kolace, veoma je socan i brzo se priprema. Smokve mozete zameniti nekim drugim vocem poput sljiva, kajsija, breskvi, a umesto pistaca mozete koristiti orahe, lesnike, bademe…
Potrebno:
-175 gr putera sobne temperature
-175 gr smedjeg secera
-1 vanilin secer
-3 jaja
-80 gr brasna
-1 kasicica praska za pecivo
-120 gr mlevenih badema (ili oraha)
-1 pomorandza (sok i korica)
-2-3 kasike mleka
-8-10 smokvi
-60 gr sitno seckanih pistaca (ili oraha, lesnika…)
Priprema:
- Kremasto umutiti puter sa secerom i vanilom
- Dodati jedno po jedno jaje miksajuci sve vreme
- Pomesati brasno sa praskom za pecivo i mlevenim bademima pa dodati 1/2 ove mesavine miksajuci najmanjom brzinom
- Dodati iscedjen sok od pomorandze kao i koricu, pa dodati preostali deo brasna
- Na kraju dodati 2-3 kasike mleka
- Smesu sipati u manji cetvrtast pleh dimenzija (24×18) koji ste oblozili papirom za pecenje
- Smokve iseci na pola, pa ih ubaciti u testo tako da isecena strana bude okrenuta na gore (ako su smokve sitnije trebace vam vise komada)
- Posuti sitno iseckanim pistacima oko smokvi i peci na 180°C oko 40 minuta (proveriti cackalicom, ako je potrebno ostaviti jos par minuta da se pece)
- Pecen kolac ostaviti da se ohladi, a zatim sluziti