Jedan pravi jesenji desert koji ce vas ugrejati u hladnim danima
Potrebno:
-4 dunje
-1 limun (sok)
-1L vode
-100 gr secera
-1 stapic cimeta (ili 1/2 kasicice mlevenog cimeta)
-2 zvezde anisa
-4 kasike meda
-1 pomorandza (sok)
Priprema:
- Dunje oljustiti i iseci na cetvrtine (ili osmine ako su vece) i ocistiti unutrasnjost
- U vecoj posudi sipati iscedjen sok od limuna, dodati secer i 1 L vode pa staviti na sporet da provri i da se secer otopi
- Dodati dunje i kuvati 25-30 minuta
- Nakon toga dunje izvaditi iz vode u kojoj su se kuvale (vodu sacuvati) i poredjati u vatrostalnu ciniju (najbolje je koristiti staklenu)
- Dodati zvezde anisa, preliti medom i iscedjenim sokom od pomorandze i na kraju dodati 150 ml tecnosti u kojoj ste kuvali dunje
- Peci na 180°C 25-30 minuta
Napomena:
- Dunje mozete servirati tople ili hladne. Ako ih servirate hladne idealno ih je posluziti uz dodatak nekog jogurta, kao na primer grckog
- Preostalu tecnost u kojoj ste kuvali dunje mozete iskoristiti kao caj