Ako ste pratili moju objavu za Nutela kolac, secate se da sam vam obecala jos jednu fenomenalnu poslasticu po receptu moje snajke. E! Dosao je i taj trenutak. Malo kasnim sa objavom recepta, ali znate da se cekanje uvek isplati.
Ovaj post sam odavno pripremala, imala sam recept, imala sam slike i ukus baklave koja se topi u ustima. Naravno tada nam je baklavu spremala snajka. Medjutim imala sam ogromnu zelju da je ponovo isprobam, pa sam iskoristila priliku da napravim par novih slicica.
Potrebno:
-4 jajeta
-1 casa ulja (140 gr)
-1,5 casa secera (225 gr)
-0.5 case griza (75 gr)
-1 prasak za pecivo
-1 casa jogurta (180 gr)
oko 500 gr visanja
Sirup:
-2 case secera
-2 case vode
Priprema:
- Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt
- Kore odvojiti po 3 za svaki rolat
- Uzeti prvu koru pa je premazati sa 2-3 kasike pripremljenog fila
- Staviti drugu koru preko prve, premazati je filom pa staviti i trecu koru i nju takodje premazati filom
- Pri dnu kore rasporediti visnje po dijagonali, a zatim pazljivo uviti u rolat i staviti u pleh koji ste premazali uljem
- Postupak ponoviti sa preostalim korama
- Idealno bi bilo da vam ostane malo pripremljenog fila tako da njim premazete poredjane kore
- Peci na 200°C oko 30 minuta, tj da kore porumene
- U medjuvremenu skuvati sirup tako sto cete 2 case secera i 2 case vode kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri (potrebno je da dobijete malo cvrsci sirup)
- Izvaditi pecenu baklavu iz sporeta i dok je jos vruca preliti je vrelim sirupom
- Ostaviti da se dobro natopi, a zatim iseci na manje komade
Napomena:
- Kao meru za casu koristila sam casu od jogurta (180 gr)
- Obzirom da casu nisam punila do vrha, pokusala sam da izmerim mere u gramima, (ali koji gram vise ili manje nece smetati)