Baklava sa visnjama

IMG_4228

Ako ste pratili moju objavu za Nutela kolac, secate se da sam vam obecala jos jednu fenomenalnu poslasticu po receptu moje snajke. E! Dosao je i taj trenutak. Malo kasnim sa objavom recepta, ali znate da se cekanje uvek isplati.

IMG_4247

Ovaj post sam odavno pripremala, imala sam recept, imala sam slike i ukus baklave koja se topi u ustima. Naravno tada nam je baklavu spremala snajka. Medjutim imala sam ogromnu zelju da je ponovo isprobam, pa sam iskoristila priliku da napravim par novih slicica.

Potrebno:

-4 jajeta
-1 casa ulja (140 gr)
-1,5 casa secera (225 gr)
-0.5 case griza (75 gr)
-1 prasak za pecivo
-1 casa jogurta (180 gr)
oko 500 gr visanja

Sirup:

-2 case secera
-2 case vode

Priprema:

  • Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt
  • Kore odvojiti po 3 za svaki rolat
  • Uzeti prvu koru pa je premazati sa 2-3 kasike pripremljenog fila
  • Staviti drugu koru preko prve, premazati je filom pa staviti i trecu koru i nju takodje premazati filom
  • Pri dnu kore rasporediti visnje po dijagonali, a zatim pazljivo uviti u rolat i staviti u pleh koji ste premazali uljem
  • Postupak ponoviti sa preostalim korama
  • Idealno bi bilo da vam ostane malo pripremljenog fila tako da njim premazete poredjane kore
  • Peci na 200°C oko 30 minuta, tj da kore porumene
  • U medjuvremenu skuvati sirup tako sto cete 2 case secera i 2 case vode kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri (potrebno je da dobijete malo cvrsci sirup)
  • Izvaditi pecenu baklavu iz sporeta i dok je jos vruca preliti je vrelim sirupom
  • Ostaviti da se dobro natopi, a zatim iseci na manje komade

Napomena:

  • Kao meru za casu koristila sam casu od jogurta (180 gr)
  • Obzirom da casu nisam punila do vrha, pokusala sam da izmerim mere u gramima, (ali koji gram vise ili manje nece smetati)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s