Piletina je jedino meso koje pripremam vise puta nedeljno. Ponekad je zamenim curetinom, ali to opet bude priprema na neki slican nacin (przena na ulju ili pecena u rerni). Ponekad to bas moze da dosadi. Zato evo jednog finog recepta za super kremastu piletinu koju mozete koristiti kao dodatak raznom povrcu, testenini i sl.
Potrebno:
(Za 2 osobe)
-250 gr pileceg filea
-1 kasika senfa
-1 kasika limunovog soka
-1/2 kasicice tandoori zacina (ili slatke paprike)
-prstohvat secera
-1/4 kasicice belog luka u prahu
-2 kasike ulja
-50 gr susenog paradajza (bez ulja)
-100 ml bujona za supu
-200 ml neutralne pavlake
-malo soli
-malo svezeg bosiljka za serviranje
Priprema:
- Pomesati senf, limunov sok, tandoori zacin (ili slatku papriku), prstohvat secera i beli luk u prahu
- Piletinu iseci na kockice, premazati je pripremljenom marinadom, staviti u odgovarajucu posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti najmanje 1h u frizideru
- Nakon toga u dubljem tiganju sipati 2 kasike ulje pa proprziti mariniranu piletinu 3-4 minuta da porumeni
- Dodati sitno iseckan suseni paradajz i nastaviti sa przenjem jos 2-3 minuta
- Dodati bujon za supu i neutralnu pavlaku, poklopiti i ostaviti da se „krcka“ 10-ak minuta, mesajuci povremeno
- Nakon 10-ak minuta otklopiti posudu i kuvati jos 3-4 minuta da se sos stegne
- Skloniti sa sporeta, dodati malo svezeg iseckanog bosiljka, posoliti po zelji i servirati
- Ovako pripremljenu piletinu mozete servirati uz spagate, pirinac, krompir pire i sl.
Napomena:
- Da vas ne bi bunilo to sto u marindi ide prstohvat secera, zapravo nedavno sam ne TV-u saznala da secer u marinadi daje mekocu mesu, pa sam zelela licno da isprobam i uverila se u odlican rezultat.