Pre par godina, na blogu sam objavila jedan recept za mafine sa spanacem. Ovog puta vam predlazem da isprobate slican recept za mafine sa spanacem i rendanom sargarepom. Odlicni su za poneti na poslu ili u skoli jer se mogu konzumirati hladni. Vrlo su jednostavni za pripremu,a mogu se cuvati 2-3 dana.
Potrebno:
-2 kasike ulja
-1 glavica crnog luka
-180 gr svezeg spanaca
-2 kasike svezeg seckanog vlasca
-150 gr spelt brasna
-100 gr belog psenicnog brasna
-1 kasicica praska za pecico
-1/2 kasicice sode bikarbone
-prstohvat soli
-2 jajeta
-300 gr grckog jogurta (ili nekog drugog)
-100 gr rendanog parmezana
-2 vece sargarepe (izrendati)
-2 kasike semenki bundeve
-2 kasike semenki suncokreta
-2 kasike semenki lana
-malo rendanog parmezana za posipanje
Priprema:
- Zagrejati 2 kasike ulja, dodati sitno iseckan luk i prziti 5-6 minuta
- Dodati listove spanaca i nastaviti sa przenjem minut-dva da spanac „splasne“ na dnu tiganja
- Dodati sitno iscekan vlasac i ostaviti da se ohladi
- Pomesati obe vrste brasna, dodati prasak za pecivo, bikarbanu sodu i sol
- Jaja razmutiti sa jogurtom pa pomesati sa brasnom
- Dodati spanac, parmezan, izrendane sargarepe i semenke
- Sipati u korpice za mafine, posuti malo izrendanim parmezanom i peci na 200°C 20-25 minuta (proveriti cackalicom)
Napomena:
- Ovako pripremljene mafine cuvati u hermeticki zatvorenoj kutiji
- Umesto parmezana mozete koristiti neki drugi tvrdi sir poput emmentala, kackavalja i sl.
- Takodje mozete koristiti neku drugu kombinaciju semenki kao sto je susam, pinjoli i sl.