Tart od dunja

IMG_4499

Imam utisak da su dunje nepravedno zapostavljene na blogu, pa sam resila da to ove godine ispravim. Pored zapecenog kompota od dunja za koji sam nedavno objavila recept, isprobala sam i ovaj preukusni kolac sa nadevom od rendanih dunja. Recept sam pronasla na jednom fenomenalnom poljskom blogu Gotujebolubie.pl sa malim izmenama u pripremi testa.

IMG_4485

Potrebno:

Za testo:
-400 gr mekog brasna
-240 gr putera (sobne temperature)
-100 gr secera u prahu
-50 gr obicnog secera
-1 vanilin secer
-2 jaja (S klase)

Fil:
-1 kg dunja (oko 850 gr ociscenih)
-2 pudinga od vanile
-8 kasike secera
-350+100 ml vode
-10 gr putera
-1/2 kasicice cimeta
-koren djumbira (oko 1cm oljustiti i izrendati)

Priprema:

  • Pomesati brasno, puter, secer i jaja pa zamesiti glatko testo
  • Podeliti ga na 2 dela (1/3 i 2/3)
  • 1/3 testa uviti u providnu foliju i staviti u zamrzivac,a od preostale 2/3 testa razviti tanku koru izmedju 2 papira za pecenje i obloziti kalup za tart
  • Kalup ostaviti u frizideru na hladjenje,a u medjuvremenu pripremiti fil
  • Dunje oljustiti i izrendati
  • 10 gr putera zagrejati pa dodati izrendane dunje i proprziti minut-dva
  • Dodati 350 ml vode, secer, cimet i izrendan koren djumbira  pa kuvati 20-ak minuta da dunje omeksaju
  • Puding pomesati sa 100 ml vode pa dodati kuvanim dunjama i mesati par minuta da se fil stegne
  • Ostaviti sa strane 30-ak minuta da se prohladi
  • Izvaditi kalup sa korom iz frizidera, izbockati je viljuskom na par mesta pa premazati ohladjen fil
  • Izvaditi 1/3 zamrznute kore iz zamrzivaca, pa je izrendati na krupnije rende preko fila
  • Peci na 180°C oko 45 minuta

Napomena:

  • Sledeci put kada budem pripremala ovaj tart u fil cu dodati 50-100 gr seckanih oraha. Mislim da bi to dalo poseban smek ovom kolacu

2 thoughts on “Tart od dunja

Postavi komentar