Imam utisak da su dunje nepravedno zapostavljene na blogu, pa sam resila da to ove godine ispravim. Pored zapecenog kompota od dunja za koji sam nedavno objavila recept, isprobala sam i ovaj preukusni kolac sa nadevom od rendanih dunja. Recept sam pronasla na jednom fenomenalnom poljskom blogu Gotujebolubie.pl sa malim izmenama u pripremi testa.
Potrebno:
Za testo:
-400 gr mekog brasna
-240 gr putera (sobne temperature)
-100 gr secera u prahu
-50 gr obicnog secera
-1 vanilin secer
-2 jaja (S klase)
Fil:
-1 kg dunja (oko 850 gr ociscenih)
-2 pudinga od vanile
-8 kasike secera
-350+100 ml vode
-10 gr putera
-1/2 kasicice cimeta
-koren djumbira (oko 1cm oljustiti i izrendati)
Priprema:
- Pomesati brasno, puter, secer i jaja pa zamesiti glatko testo
- Podeliti ga na 2 dela (1/3 i 2/3)
- 1/3 testa uviti u providnu foliju i staviti u zamrzivac,a od preostale 2/3 testa razviti tanku koru izmedju 2 papira za pecenje i obloziti kalup za tart
- Kalup ostaviti u frizideru na hladjenje,a u medjuvremenu pripremiti fil
- Dunje oljustiti i izrendati
- 10 gr putera zagrejati pa dodati izrendane dunje i proprziti minut-dva
- Dodati 350 ml vode, secer, cimet i izrendan koren djumbira pa kuvati 20-ak minuta da dunje omeksaju
- Puding pomesati sa 100 ml vode pa dodati kuvanim dunjama i mesati par minuta da se fil stegne
- Ostaviti sa strane 30-ak minuta da se prohladi
- Izvaditi kalup sa korom iz frizidera, izbockati je viljuskom na par mesta pa premazati ohladjen fil
- Izvaditi 1/3 zamrznute kore iz zamrzivaca, pa je izrendati na krupnije rende preko fila
- Peci na 180°C oko 45 minuta
Napomena:
- Sledeci put kada budem pripremala ovaj tart u fil cu dodati 50-100 gr seckanih oraha. Mislim da bi to dalo poseban smek ovom kolacu
Svidja mi se recept. Ja ću dodati orahe u tijesto.
Sviđa mi seSviđa mi se
Naravno, orasi i dunje se odlicno slazu. Javite utiske 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se