Sezona slava počinje, pa evo recepta za pripremu slavskog žita na moj način.
Potrebno:
-200 gr pšenice belije
-150 gr mlevenih oraha
-150 gr šećera u prahu
-1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraha
Priprema:
- Žito preliti vodom i ostaviti preko noći da odstoji
- Ujutru isprati žito, naliti novom vodom i kuvati dok ne proključa
- Prosuti tu vodu, pa ponoviti postupak još 2 puta
- Kada 4. put sipate vodu ostaviti da se kuva u njoj sat i po do dva (kod mene je kuvanje trajalo 2 sata) uz postepeno dodavanje tečnosti po potrebi)
- Kuvano žito ostaviti sa strane da se prohladi,a zatim ga procediti (sačuvati isceđenu vodu) i samleti na mašini za mlevenje mesa
- Dodati mlevene orahe, šecer i muškatni orah pa promešati
- Po potrebi ako vam je žito previše suvo dodati malo tečnosti koju ste ostavili sa strane kada ste procedili žito
- Sipati u staklenu posudi i ukrasiti mlevenim orasima, šećerom u prahu, seckanim orasima i sl.
Update. 29.01.2021.
Za bombice od žita vam je potrebno:
-2-3 pune kašike mlevenog keksa
-mleveni orasi za valjanje
- Keks dodati u već pripremljeno žito i izmešati
- Praviti kuglice, valjati u mlevene orahe i ređati u dekorativne papirne korpice



Ideju za pripremu bombica od žita pronašla sam na instagram profilu @Mikina kuhinja