Slavsko žito i bombice od žita

IMG_2732

Sezona slava počinje, pa evo recepta za pripremu slavskog žita na moj način.

IMG_2720

Potrebno:

-200 gr pšenice belije
-150 gr mlevenih oraha
-150 gr šećera u prahu
-1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraha

Priprema:

  • Žito preliti vodom i ostaviti preko noći da odstoji
  • Ujutru isprati žito, naliti novom vodom i kuvati dok ne proključa
  • Prosuti tu vodu, pa ponoviti postupak još 2 puta
  • Kada 4. put sipate vodu ostaviti da se kuva u njoj sat i po do dva (kod mene je kuvanje trajalo 2 sata) uz postepeno dodavanje tečnosti po potrebi)
  • Kuvano žito ostaviti sa strane da se prohladi,a zatim ga procediti (sačuvati isceđenu vodu) i samleti na mašini za mlevenje mesa
  • Dodati mlevene orahe, šecer i muškatni orah pa promešati
  • Po potrebi ako vam je žito previše suvo dodati malo tečnosti koju ste ostavili sa strane kada ste procedili žito
  • Sipati u staklenu posudi i ukrasiti mlevenim orasima, šećerom u prahu, seckanim orasima i sl.

Update. 29.01.2021.

Za bombice od žita vam je potrebno:

-2-3 pune kašike mlevenog keksa

-mleveni orasi za valjanje

  • Keks dodati u već pripremljeno žito i izmešati
  • Praviti kuglice, valjati u mlevene orahe i ređati u dekorativne papirne korpice

Ideju za pripremu bombica od žita pronašla sam na instagram profilu @Mikina kuhinja


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s