Ove za’atar kiflice su nastale od za’atar lepinjica. Recept sam ponovo pronasla na fenomenalnom blogu Délices d’orient, napravila par modifikacija i dobila preukusne kiflice
Za sve one koji nisu culi za za’atar, u pitanju je orijentalni zacin koji se sastoji od mesavine zacinskih biljaka, susama i soli. Na internetu mozete pronaci recepte za pripremu ovog zacina, kao recimo ovaj koji sam pronasla kod Zoke na blogu.
Potrebno:
(Original recept)
-500 gr mekog brasna
-150 ml ulja
-60 gr mleka u prahu
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-20 gr svezeg kvasca
-1 kasicica bikarbone sode
-180 gr grckog jogurta
-220 ml mlake vode
Nadev:
-300 gr rikota sira (ili nekog drugog krem sira)
-40 gr za’atar zacina
Za premazivanje:
-1 jaje+ 1 kasika mleka
Priprema:
- Izmrviti kvasac u mlakoj vodi sa kasicicom secera i brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
- U posudu sipati brasno, mleko u prahu, so i bikarbonu sodu
- Dodati nadosli kvasac, ulje i jogurt pa zamesiti glatko testo
- Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1h30 da naraste
- Testo premesiti na dobro pobrasnjenoj radnoj povrsini i podeliti na 4 jednaka dela
- Svaki deo rastanjiti oklagijom u obliku kruga, premazati 1/4 sira i posuti 1/4 za’atar zacina, pa iseci na 12 ili 16 jednakih delova
- Uviti u obliku kiflice i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje
- Premazati razmucenim jajetom sa kasikom mleka
- Peci na 180°C 20-ak minuta, tj. dok ne porumene
Ako zelite da ih pripremate u obliku lepinjica, postupak je sledeci:
- Nakon sto ste premesili testo, podeliti ga na 8 jednakih delova
- Svaki deo rastanjiti u obliku kruga, pa na sredini premazati sirom i posuti za’atar zacinom, tako da krajeve diska (oko 1 cm) ostavite prazne
- Krajeve blago presaviti ka unutrasnjosti, premazati razmucenim jajetom sa kasikom mleka i peci na 200° 15-20 minuta