Za’atar kiflice

IMG_4421

Ove za’atar kiflice su nastale od za’atar lepinjica. Recept sam ponovo pronasla na fenomenalnom blogu Délices d’orient, napravila par modifikacija i dobila preukusne kiflice

IMG_4415

Za sve one koji nisu culi za za’atar, u pitanju je orijentalni zacin koji se sastoji od mesavine zacinskih biljaka, susama i soli. Na internetu mozete pronaci recepte za pripremu ovog zacina, kao recimo ovaj koji sam pronasla kod Zoke na blogu.

Potrebno:
(Original recept)

-500 gr mekog brasna
-150 ml ulja
-60 gr mleka u prahu
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-20 gr svezeg kvasca
-1 kasicica bikarbone sode
-180 gr grckog jogurta
-220 ml mlake vode

Nadev:
-300 gr rikota sira (ili nekog drugog krem sira)
-40 gr za’atar zacina

Za premazivanje:

-1 jaje+ 1 kasika mleka

Priprema:

  • Izmrviti kvasac u mlakoj vodi sa kasicicom secera i brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
  • U posudu sipati brasno,  mleko u prahu, so i bikarbonu sodu
  • Dodati nadosli kvasac, ulje i jogurt pa zamesiti glatko testo
  • Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1h30 da naraste
  • Testo premesiti na dobro pobrasnjenoj radnoj povrsini i podeliti na 4 jednaka dela
  • Svaki deo rastanjiti oklagijom u obliku kruga, premazati 1/4 sira i posuti 1/4 za’atar zacina, pa iseci na 12 ili 16 jednakih delova
  • Uviti u obliku kiflice i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje
  • Premazati razmucenim jajetom sa kasikom mleka
  • Peci na 180°C 20-ak minuta, tj. dok ne porumene

Ako zelite da ih pripremate u obliku lepinjica, postupak je sledeci:

  • Nakon sto ste premesili testo, podeliti ga na 8 jednakih delova
  • Svaki deo rastanjiti u obliku kruga, pa na sredini premazati sirom i posuti za’atar zacinom, tako da krajeve diska (oko 1 cm) ostavite prazne
  • Krajeve blago presaviti ka unutrasnjosti, premazati razmucenim jajetom sa kasikom mleka i peci na 200° 15-20 minuta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s