Ako pravite spisak za pripremu slavskih kolaca, predlazem vam da ove kolace obavezno stavite na vasem spisku. Toliko se jednostavno za pripremu i imaju tu prednost jer se mogu pripremati cak i u posnoj varijanti
Potrebno:
(Izvor recpta)
-2 lista oblande (manjih)
-400 gr dzema od sljiva
-100 ml vode
-150 gr secera
-125 gr margarina
-100 gr crne cokolade
-150 gr mlevenih oraha
-100 gr mlevenog keksa
-250-300 gr cetvrtastog keksa (petit beurre)
Priprema:
- U serpu sipati vodu, dodati secer pa staviti na sporet da provri,a zatim ostaviti da vri 4-5 minuta
- Dodati margarin isecen na manje komade i mesati da se margarin potpuno otopi
- Kada se margarin skroz otopio, dodati komadice cokolade i nastaviti sa mesanjem na tihoj vatri dok se cokolada potpuno ne otopi
- Skloniti sa sporeta pa dodati mlevene orahe i keks i dobro izmesati sve satojke
- Listove oblande premazati sa jedne strane dzemom od sljiva
- Uzeti prvu oblandu, staviti je na tacnu, pa preko dzema od sljiva poredjati jedan red cetvrtastog keksa
- Preko keksa premazati celu kolicinu pripremljenog fila, pa preko fila poredjati opet jedan red keksa
- Preko keksa staviti drugu oblandu, tako da onu stranu koja je premazana dzemom od sljiva bude okrenuta na dole kako bi se „zalepila“ za keks
- Oblandu prekriti papirom za pecenje ili krpom, pa staviti neki malo tezi predmet: knjigu, pakovanje mleka i sl.
- Ostaviti tako da prenoci,a zatim ostrim nozem seci na stanglice i sluziti.