Ovaj preukusan, mlecni i jako dekorativan hleb je pre par godina bio veoma popularan u blogosferi. Recept sam i ovog puta pronasla na blogu Ma fleur d’oranger . Takodje sam vam pripremila i jednu slatku, neobicnu poslasticu koju sam pronasla na ovom Youtube kanalu, ali o tome u nekom od narednih posta.
Priprema ovog hleba nije previse komplikovana ,ali zahteva malo vise vremena. Pokusala sam u par slika da vam objasnim nacin izrade, nadam se da sam uspela u tome 🙂 Mozete ga jesti samostalno uz solju mleka, ali mi smo ga „smazali“ sa krem namazom od lesnika. Odlicna kombinacija.
Potrebno:
(Izvor recepta)
-370 gr mekog brasna
-250 ml mlakog mleka
-25 gr putera
-prstohvat soli
-16 gr svezeg kvasca + 1 kasicica secera i 1 kasicica brasna
-70 gr secera
-22 gr kakaa
-6 kasike mleka
Priprema:
- U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati jednu kasicicu secera i jednu kasicicu brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
- U posudu staviti brasno, dodati so, secer, nadosli kvasac i puter pa zamesiti glatko testo
- Podeliti ga na 2 dela. Jedan deo ostaje isti a u drugi deo dodati 10 gr kakaa i 3 kasike mleka i dobro izmesati
- Zatim ovo braon testo ponovo podeliti na 2 dela. Jedan deo ostaviti sa strane (on ce nam sluziti za svetliji cokoldni deo) a u drugi dodati 12 gr kakaa i 3 kasike mleka, pa dobro sjediniti (to ce nam sluziti za tamniji deo)
- Sada kada imate 3 loptice razlicitih boja (belu,svetlo braon i tamno braon), prekriti ih krpom i ostaviti da narastu na toplom mestu 1h30.
- Nakon toga svaki deo testa premesiti na pobrasnjenoj dasci i podeliti na 7 jednakih delova (Dobicete 21 lopticu: 7 belih, 7 svetlo braon i 7 tamno braon)
- Na pobrasnjenoj dasci prvo rastanjiti jednu svetlo braon lopticu u obliku pravougaonika duzine malog cetvrtastog pleha (pleh koji sam koristila je 24×10, tako da sam rastanjila testo na duzinu od 24 cm)
- Testo uviti kao mali rolatic i ostaviti sa strane
- Sada rastanjiti tamno braon lopticu u obliku pravougaonika duzine 24 cm. U sredini testa staviti svetlo braon testo (koje ste prethodno savili u „rolatic“) obaviti ga tamnijim testom i zatvoriti
- Sada rastanjiti beli deo testa u obliku pravougaonika duzine 24 cm, u sredinu staviti tamne delove (koje ste prethodno pripremili) obaviti sa svih strana i zatvoriti
- Postupak ponoviti sa preostalim lopticama
- Kada ste zavrsili sa uvijanjem testa, uzmite jednu od pripremljenih „salamica“, pa ga na dasci izduziti tako da bude 2x veci od pleha u kome ce se peci (ja sam ih izduzila na duzinu od 48 cm)
- Sada tako razvuceno testo preseci na pola i dobicete 2 „salamice“ duzine 24 cm
- Staviti ih u pleh u kome ce se peci (redjati ih po 4 u jednom redu) i koji ste oblozili papirom za pecenje
- Postupak ponoviti sa praostalim uvijenim „salamicama“, a zatim prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da narastu oko 1h
- Premazati mlekom i peci na 180°C 30-40 minuta
- Ostaviti da se prohladi,a zatim sluziti