Jos jedni u nizu dobro proverenih starih kolaca. Ovoga puta u pitanju su kolaci sa prhkim testom punjeni filom od jabuka i cimeta i na kraju posuti secerom u prahu. Da li mozete da zamislite bolji miris i ukus u ovim zimskim danima?
Potrebno:
(Original recept)
250 gr putera
2 jajeta
-150 ml jogurta
-180 gr secera
-1 kesica vanilin secer
-1 kesica praska za pecivo
-600 gr brasna
Fil:
-5 jabuka srednje velicine
-100 gr secera
-1 kasicica cimeta
-malo secera u prahu za serviranje
Priprema:
- Prvo pripremiti fil tako sto cete oljustiti i izrendati jabuke
- Secer sipati u dublji tiganj pa ga staviti na tihoj vatri da se otopi i blago karamelizuje tj. da dobije svetlo braon boju
- Dodati izrendane jabuke i ostaviti da se „krcka“ oko 5 minuta uz povremeno mesanje
- Na kraju dodati cimet, pomeriti sa sporeta i ostaviti da se ohladi
- Sada zamesiti testo tako sto cete otopiti puter na tihoj vatri a zatim ostaviti sa strane da se prohladi (ne previse, vec onako da bude mlak)
- U puter dodati jaja, secer, vanilu i jogurt, pa promesati kratko
- Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo (dodati iz par puta) i zamesiti glatko testo
- Ovako pripremljeno testo staviti u frizider 10-ak minuta da se rashladi,a zatim ga podeliti na 8 jednakih delova
- Svaki deo posebno rastanjiti u obliku kruga,a zatim svaki krug podeliti na 4 jednaka dela tj. trougla
- Na svakom trouglu raseci po 3 paralelne linije (koje se ne dodiruju) duzinom ravnih stranica (kao na slici)
- U sredinu svakog trougla staviti po 1 punu kasiku pripremljenog fila od jabuka
- Stranice preklopiti preko fila i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Postupak ponoviti sa preostalim delovima testa
- Peci na 200°C oko 15 minuta
- Pecene paketice ohladiti,a zatim pre sluzenja posuti secerom u prahu
Savet plus:
- U fil od jabuka po zelji mozete dodati seckane pecene orahe. Orasi i jabuke se odlicno slazu i mislim da ce dati poseban smek ovim preukusnim kolacima