Jos jedan vrlo jednostavan praznicni kolac, koji takodje mozete spremiti za vreme posta. U pitanju je cokoladni kolac sa dodatkom pecenih seckanih lesnika, suvog grozdja, keksa koji mozete naci u posnoj varijnti i malo ruma.
Potrebno:
-150 gr cokolade
-50 gr putera (ili margarina)
-prstohvat soli
-100 gr keksa (petit beurre)
-150 gr lesnika
-100 gr suvog grozdja
-1 kasicica ekstrata ruma
-secer u prahu
Priprema:
- Lesnike ispeci na 180°C 10-ak minuta, ostaviti da se ohlade,a zatim ih sitno iseckati
- Suvo grozdje preliti vodom, dodati ekstrat ruma, ostaviti 10-ak minuta da odstoje a zatim procediti i sitno iseckati
- Keks izlomiti na sitne komadice
- Cokoladu i puter otopiti na pari, dodati prstohvat soli, sitno iseckane lesnike, suvo grozdje i keks pa promesati
- Na dnu kalupa staviti providnu foliju a zatim sipati pripremljenu smesu i dobro poravnjati (blago je utapkati kasikom kako se ne bi raspadala prilikom secenja)
- Ostaviti u frizider da prenoci,a zatim izvaditi iz kalupa, posuti secerom u prahu i seci na trouglice