Ove kiflice su posebno interesante jer se pored pecenih mlevenih lesnika koriste karamelizovani lesnici koje im daju posebnu hrskavost. Takodje ih mozete pripremiti u posnoj varijanti koristeci margarin umesto putera.
Potrebno:
(Original recept)
-120 gr brasna
-90 gr putera
-50 gr pecenih mlevenih lesnika
-30 gr secera u prahu
-1 vanilin secer
-30 gr karamelizovnih lesnika ***
-prstohvat sode bikarbone
-prstohvat soli
i jos:
-30 gr secera u prahu
-1 kesica vanilin secer
Za karamelizovane lenike potrebno:
-50 gr secera
-50 gr pecenih lesnika
Priprema:
- Pre svega karamelizovati lesnike tako sto cete secer otopiti na tihoj vatri dok ne dobije zlatno smedju boju
- Dodati 50 gr pecenih lesnika i promesati sa dobijenim karamel sosom,a zatim brzo izruciti na papir za pecenje i ostaviti da se potpuno ohladi
- Kada se ohladi, staviti u kesu pa kuhinjskim cekicem istucati lesnike dok ne dobijete sitne komadice.
- Ovaj postupak mozete uraditi i u multipraktiku, ali paziti da se lesnice ne samelju previse. Potrebno je ostaviti sitne komadice
- Pomesati brasno, puter isecen na sitne komadice, pecene mlevene lenike, secer u prahu, vanilin secer, so, bikarbonu sodu i 30 gr karamelizovanih lesnika pa zamesiti testo
- Uviti u providnu foliju i ostaviti 1h u frizider
- Nakon toga testo rastanjiti u deblji pravougaonik, pa iseci na manje kockice (tezina svake kockice iznosi 17-18 gr)
- Dlanovima oblikovati mali valjak,a zatim ga saviti u obliku potkovice, poravanjati povrsinu i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Na svaku kiflicu urezati 3 crte; jednu u sredini kiflice jednu sa leve strane kiflice i jednu sa desne strane (paziti da ne isecete potpuno kiflicu) i peci na 180°C oko 20 minuta
- Pecene kiflice ostaviti da se malo prohlade,a zatim ih uvaljati u secer u prahu pomesan sa vanilim secerom