Pogaca cvet

 

2020-04-19 13.07.29

Za pocetak Nove godine, jedan praznicni recept. U pitanju je dekorativna pogaca u obliku cveta. Mozda ce vam na prvi pogled recept delovati komplikovano, ali zapravo je vrlo jednostavan.

IMG_4572

Recept sam pokusala da vam objasnim detaljno u slikama. Pogacu sam pekla u malom kalupu (22cm), ali mislim da bi pozeljnije bilo peci u malo vecem kalupu, pa sam vam u postupku napomenula da to bude kalup velicine 24 cm.
Testo je dosta mekano i vazdusasto i sigurna sam da cete zavoleti ovaj recept.

Potrebno:

-650 gr mekog brasna
-150 ml mlakog mleka
-150 ml mlake vode
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-20 gr svezeg kvasca
-1 kasicica sirceta (vinskog)
-50 ml ulja
-1 jaje
-1 belance
-oko 50 gr maslaca

i jos:
-1 zumance
-1 kasicica ulja
-1 kasika mleka

Priprema:

  • U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kasicicu brasna i jednu kasicicu secera i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
  • U posudu sipati brasno, so, nadosli kvasac, vodu, sirce, ulje, jaje i belance
  • Zamesiti glatko testo, prekriti cistom krpom i ostaviti na toplom mestu 1h30 da naraste
  • Nakon toga, testo premesti na pobrasnjenoj dasci i podeliti ga na 4 jednaka dela
  • Uzeti 1 deo ( preostala 3 staviti sa strane njih cete kasnije rastanjiti) pa od ovog dela  iseci 2/5 testa koji cete premesiti i formirati u obliku lopte,a zatim staviti u sredini okruglog kalupa (24 cm) koji ste premazali puterom
  • Preostale 3/5 testa iseci na 3 jednaka dela i od njih cete isplesti pletenicu
  • Pletenicu isplesti tako sto cete rastanjiti sva tri dela pojednicno u obliku dugackog valjka,a zatim ih uplitati kao pletenicu i staviti u kalup oko formirane lopte

20191124_141335

  • Preostala 3 (veca) dela testa rastanjiti u obliku kruga  debljine 1 cm
  • Staviti 1. rastanjeni deo  pa ga premazati 1/3 otopljenog putera
  • Preko staviti drugi deo rastanjenog testa i njega premazati 2/3 putera
  • Na kraju staviti 3 deo testa pa sve zajedno rastanjiti u obliku velikog pravougaonika debljine 1 cm,a zatim i njega premazati preostalim puterom
  • Testo uviti u rolat pa ga iseci na kolutice debljine 1 cm
  • Kolutice redjati pored pletenice jedan preko drugog (kao na slici)
  • Prekriti krpom i ostaviti da naraste 30-ak minuta na sobnoj temperaturi
  • Zumance razmutiti sa mlekom i uljem pa premazati pogacu. Po zelji mozete posuti semenke susama, lana i sl. u sredini pogace
  • Peci na 180°C 35-40 minuta

Napomena:

Da uprostim malo postupak:

  • Testo se prvo deli na 4 jednaka dela. Zatim se uzima 1 od tih delova i on se ponovo deli na 4 dela, ali ne ravnomernih, vec se sece na 1/5, 2/5 i 3/5 pa tako dobijate 3 jednake loptice i jednu malo vecu, tj preostale 2/5 testa.
  • Ako vam je to komlikovano onda jednostavno testo isecite na 5 jednakih delova, spojite prva 2 kako bi ste napravili vecu lopticu koju stavljate u sredini, a od preostala 3 dela ispletite pletenicu
  • Zatim uzimate ona 3 dela sa pocetka koja su preostala. Njih rastanjite u krug, premazete puterom i redjate jedan na drugi. Rastanjite ih u veliki pravougaonik, ponovo premazujete puterom, uvijate u rolat i secete na kolutice

IMG_4573


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s