Za pocetak Nove godine, jedan praznicni recept. U pitanju je dekorativna pogaca u obliku cveta. Mozda ce vam na prvi pogled recept delovati komplikovano, ali zapravo je vrlo jednostavan.
Recept sam pokusala da vam objasnim detaljno u slikama. Pogacu sam pekla u malom kalupu (22cm), ali mislim da bi pozeljnije bilo peci u malo vecem kalupu, pa sam vam u postupku napomenula da to bude kalup velicine 24 cm.
Testo je dosta mekano i vazdusasto i sigurna sam da cete zavoleti ovaj recept.
Potrebno:
-650 gr mekog brasna
-150 ml mlakog mleka
-150 ml mlake vode
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-20 gr svezeg kvasca
-1 kasicica sirceta (vinskog)
-50 ml ulja
-1 jaje
-1 belance
-oko 50 gr maslaca
i jos:
-1 zumance
-1 kasicica ulja
-1 kasika mleka
Priprema:
- U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kasicicu brasna i jednu kasicicu secera i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
- U posudu sipati brasno, so, nadosli kvasac, vodu, sirce, ulje, jaje i belance
- Zamesiti glatko testo, prekriti cistom krpom i ostaviti na toplom mestu 1h30 da naraste
- Nakon toga, testo premesti na pobrasnjenoj dasci i podeliti ga na 4 jednaka dela
- Uzeti 1 deo ( preostala 3 staviti sa strane njih cete kasnije rastanjiti) pa od ovog dela iseci 2/5 testa koji cete premesiti i formirati u obliku lopte,a zatim staviti u sredini okruglog kalupa (24 cm) koji ste premazali puterom
- Preostale 3/5 testa iseci na 3 jednaka dela i od njih cete isplesti pletenicu
- Pletenicu isplesti tako sto cete rastanjiti sva tri dela pojednicno u obliku dugackog valjka,a zatim ih uplitati kao pletenicu i staviti u kalup oko formirane lopte
- Preostala 3 (veca) dela testa rastanjiti u obliku kruga debljine 1 cm
- Staviti 1. rastanjeni deo pa ga premazati 1/3 otopljenog putera
- Preko staviti drugi deo rastanjenog testa i njega premazati 2/3 putera
- Na kraju staviti 3 deo testa pa sve zajedno rastanjiti u obliku velikog pravougaonika debljine 1 cm,a zatim i njega premazati preostalim puterom
- Testo uviti u rolat pa ga iseci na kolutice debljine 1 cm
- Kolutice redjati pored pletenice jedan preko drugog (kao na slici)
- Prekriti krpom i ostaviti da naraste 30-ak minuta na sobnoj temperaturi
- Zumance razmutiti sa mlekom i uljem pa premazati pogacu. Po zelji mozete posuti semenke susama, lana i sl. u sredini pogace
- Peci na 180°C 35-40 minuta
Napomena:
Da uprostim malo postupak:
- Testo se prvo deli na 4 jednaka dela. Zatim se uzima 1 od tih delova i on se ponovo deli na 4 dela, ali ne ravnomernih, vec se sece na 1/5, 2/5 i 3/5 pa tako dobijate 3 jednake loptice i jednu malo vecu, tj preostale 2/5 testa.
- Ako vam je to komlikovano onda jednostavno testo isecite na 5 jednakih delova, spojite prva 2 kako bi ste napravili vecu lopticu koju stavljate u sredini, a od preostala 3 dela ispletite pletenicu
- Zatim uzimate ona 3 dela sa pocetka koja su preostala. Njih rastanjite u krug, premazete puterom i redjate jedan na drugi. Rastanjite ih u veliki pravougaonik, ponovo premazujete puterom, uvijate u rolat i secete na kolutice