Posna kapri torta koja se ne pece! Da, da, dobro ste procitali. Vrlo jednostavna za pripremu, lagana i osvezavajuca, idealna nakon bogate praznicne trpeze.
Potrebno:
Podloga:
-300 gr mlevenog posnog keksa (plazma, petit beurre)
-100 ml soka od pomorandze
-125 gr secera u prahu
-125 gr margarina
Fil od malina:
-250 gr malina
-175 ml vode
-125 gr secera
-1 kesica pudinga od maline (40 gr)
Fil od vanile:
-2 kesice pudinga od vanile (80gr)
-600 ml vode
-150 gr secera
-125 gr margarina
Cokoladni deo:
-100 gr posne cokolade
-1 kasika ulja (ili margarina)
i jos:
-150 gr posnog slaga
Priprema:
- Umutiti margarin sa secerom u prahu pa dodati mleven keks i sok od pomorandze pa smesu sjediniti rukama
- Sipati u okrugli kalup (24cm) i formirati koru
- Staviti u frizider da se stegne dok pripremate fil od malina
- U serpu sipati maline, secer i 75 ml vode pa kuvati na tihoj vatri 10-ak minuta
- Puding od malina razmutiti sa 100 ml vode, pomesati sa malinama i kuvati jos 2-3 minuta da se fil stegne
- Skloniti sa sporeta i ostaviti da se prohladi malo pa sipati preko podloge od keksa i vratiti u frizider
- Cokoladu otopiti na pari sa kasikom ulja (ili margarinom, ako ne zeliti da cokolada bude hrskava)
- Cokoladu ostaviti kratko da se proladi,a zatim je premazati preko fila od malina
- Sada skuvati fil od vanile
- Od 600 ml vode odvojiti 100 ml i pomesati sa pudingom,a preostalih 500ml pomesati sa 100 gr secera i staviti da provri
- Umesati razmuceni puding i nastaviti sa kuvanjem dok se ne stegne, pa nakon toga pomeriti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi
- Kada se fil ohladi sjediniti ga sa margarinom koji ste prethodno umutili sa 50 gr secera
- Premazati preko cokolade i ostaviti da se torta stegne
- Slag umutiti sa vodom prema uputstvu sa kesice, premazati celu tortu i sluziti
Napomena:
- Za pripremu ove torte najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom
- Koristila sam zaledjene maline, ali po zelji mozete koristiti i neko drugo crveno voce