Pita sa suvim sljivama

IMG_4769

Kod nas se za Badnje vece, jos od detinjstva pripremala jednostavna hrana. Pored pasulja prebranca, ribe, tursije i pogace, na trpezi se obavezno nalazila i pita od jabuka. Vecerali bi smo obavezno na podu i na dzaku ispunjenim slamom. Kao deca obavezno smo isli sa tatom i dedom da secemo badnjak i grancice drena. Jos uvek osetim tu toplinu porodicnog ushicenja.

IMG_4770

Danas, u  ovom velikom gradu, necu moci da secem badnjak, ali tradicionalna Badnja vecera ce se naci na trpezi obavezno. Pored pasulja i ribe verovatno ce se naci i krompir salata, a za desert – pita (baklava), samo ovoga puta sa suvim sljivama umesto jabuka. Specificnost ove pite je to sto se kore premazuju mesavinom piva i ulja. Nikada do sada nisam pripremala na ovaj nacin. Miris piva tokom pecenja ispari, tako da vas to ne brine, nista se ne oseca, a pita je istovremeno i hrskava i socna. Kod mene je ovaj recept vec usvojen i vec planiram da ga ponovo pravim.

Ovde mozete pogledati recept za pitu od jabuka.

Potrebno:

-1/2 kora za pitu (kod mene ih je bilo 12)
-100 ml ulja
-100 ml piva
-500 gr suvih sljiva bez kostica
-100-150 gr grubo mlevenih (ili seckanih) oraha
-1/2 L vode
-400 gr secera
-malo ulja za podmazivanje

Priprema:

  • Pomesati pivo i ulje
  • Suve sljive iseci na polovine, a orahe usitniti u multipraktiku ili ih rucno grubo usitniti
  • Cetvrtast pleh premazati uljem
  • Uzeti jednu koru pa je premazati mesavinom piva i ulja
  • Preko nje staviti drugu koru i nju premazati mesavinom piva i ulja
  • Zatim uzeti trecu koru i staviti preko prve dve, ali nju ne premazivati, vec na dnu kore po duzini rasporediti suve sljive
  • Preko suvih sljiva kasikom posuti orahe pa pitu uviti u rolat (duzina rolata mora da bude duzine pleha)
  • Postupak ponoviti sa preostalim korama, a zatim rolate iseci na parcice zeljene velicine
  • Premazati ih uljem (bez piva) i peci na 190°C 45-50 minuta
  • Dok se kore peku, skuvati sirup tako sto cete pomesati secer i vodu i staviti da provri, a zatim nastaviti sa kuvanjem 10-ak minuta
  • Pecenu pitu izvaditi iz rerne, preliti je ovim sirupom iz nekoliko puta, a zatim ostaviti da upije i servirati hladno

Napomena:

  • U original receptu se koristi 18 kora za pitu tako da se dobiju 6 rolata. Kod mene je bilo malo manje (koristila sam samo jedno pakovanje) pa sam dobila 4 rolata
  • Kada birate kore za baklavu neka budu tanje
  • Takodje sam smanjila secer za pripremu sirupa, pa sam od navedenih 600 gr secera iskoristila samo 400 i bilo je bas po mom ukusu (mozda cak i malo sladje 🙂 )
  • Takodje sljive mozete iseci na cetvrtine ili ako vise volite koristiti cele sljive (bez kostica naravno), ali ih tada redjati jednu do druge kako bi ste dobili fin presek

Recept je sa bloga Kuhinja zaposlene zene

 


2 thoughts on “Pita sa suvim sljivama

Leave a reply to Moja slatka huhinja Odustani od odgovora