Pogaca Zvezda

IMG_4842-2

Neko je zove pogaca Pahulja, neko pogaca Zvezda. Kako god se odlucili da je nazovete, sigurna sam da ce vas ukus ostaviti bez daha. Testo je tako mekano da se topi u ustima. Mozete je puniti slanim kao i slatkim nadevom. Ja sam se zadrzala na original receptu koji sam i ovog puta pronasla na Jekinom predivnom blogu Jekin kapric.

IMG_4837-2

Potrebno:

-900 gr mekog brasna
-1 kocka kvasca (42 gr)
-250 ml toplog mleka
-250 ml tople vode
-100 ml ulja
-2 kasicice secera
-2 kasicice soli

Nadev:
-160 gr putera sobne temperature
-160 gr sira
-1 kasicica soli

Za premaz:
-1 zumance + 1 kasika ulja
-susam, laneno seme i sl.

Priprema:

  • U mlako mleko sipati 1 kasicicu secera i 1 kasicicu brasna. Izmrviti kvasac, promesati i poklopiti pa ostaviti na toplom mestu 10-ak minuta
  • U vecu posudu sipati oko 750 gr brasna, dodati kvasac, kasicicu secera, 2 kasicice soli, vodu i ulje i zamesiti testo
  • Postepeno dodavati preostalih 150 gr brasna i mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od posude i postane nelepljivo
  • Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste 45 minuta do 1h
  • Omeksali maslac sjediniti sa sirom, dodati so pa izmesati viljuskom (nebitno je ako ostanu male grudvice putera, prilikom pecenja se istope)
  • Na pobrasnjenoj radnoj povrsini izruciti testo, blago ga premesiti i odmah podeliti na 4 jednaka dela
  • U medjuvremenu pripremiti vece parce pek-papira na kome cete slagati i peci pogacu
  • Uzeti prvi deo testa, rastanjiti ga oklagijom u obliku manjeg plitkog tanjira i staviti ga odmah na papir koji ste pripremili
  • Premazati ga 1/3 nadeva od putera i sira
  • Uzeti drugi deo testa, razvuci ga u obliku manjeg tanjira, staviti preko prvog dela i njega premazati 1/3 nadeva
  • Isto ponoviti i sa trecom kuglom,a cetvrta se ne premazuje
  • Kada stavite cetvrti deo, blago prodjite oklagijom kako bi se testo rasirilo u veliki krug
  • U sredini kruga staviti jednu casu koja ce sluziti kao granica do koje se testo sece, pa ostrim nozem testo iseci na 4 jednaka dela
  • Zatim svaka od ta 4 rasecena dela iseci na pola, pa te polovine opet na pola. Na kraju cete dobiti 16 zasecenih delova
  • Uzimati istovremeno po dva dela, pa ih uvrtati u suprotnom smeru (jedan od drugog) ka spoljasnosti u 2 uvoja
  • Zatim krajeve spojiti i malo podvuci ispod kraka
  • Postupak ponoviti sa preostalim delovima
  • Pogacu prebaciti zajedno sa pek papirom na veliki pleh
  • Zumance razmutiti sa uljem pa premazati pogacu (premazati samo testo, ne i zarezene delove kako bi se bolje razlistala)
  • Posuti je semenkama i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se rerna ugreje
  • Peci na 190°C 35-40 minuta, a ako koristite rernu sa ventilatorom neka se pece na 180°C.

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s