Pre nego krenem sa objavom slavskih kolaca i torti koje sam pripremala ove godine za slavu, evo jednog malo konkretnijeg recepta koji mozete pripremiti vec za week-end. Priprema se od lisnatog testa, spanaca i 3 vrste sira. Ukusom podseca na domacu pitu sa spanacem, pa ako ste ljubitelj spanaca, ovaj recept ce vas oduseviti.
Potrebno:
-1 pakovanje cetvrtastog lisnatog testa (250 gr)
-400 gr spanaca
-250 gr sirnog namaza (ABC, ricotta Philadelphia i sl.)
-80 gr emmental sira (iseckanog na sitne kockice)
-1 jaje
-1 kasika prezli (prethodno malo proprziti)
-1 kasika parmezana
-so, biber
-malo mleka za premazivanje
-susam
Priprema:
- Spanac skuvati u slanoj vodi par minuta, zatim ga dobro procediti, ostaviti da se ohladi,a onda ga iseckati sto sitnije
- Jaje blago razmutiti pa ga pomesati sa sirnim namazom i spanacem
- Dodati sitno iseckane kockice emmental sira, kasiku parmezana, so i biber
- Na radnoj povrsini staviti lisnato testo zajedno sa papirom za pecenje
- Po celoj povrsini testa posuti prezle,a zatim u sredini testa rasporediti fil po duzini, ali ostaviti slobodno po 2 cm (kao na slici)
- Prekalupiti krace stranice (od 2 cm) preko fila
- Zatim prekalupiti vece stranice jednu preko druge
- Stranice „zalepiti“ sa malo mleka kako se testo ne bi odvojilo tokom pecenja,a zatim premazati celu pitu ostatkom mleka
- Ostrim nozem napraviti blage izreze po testu, ali paziti na ne rasecete testo
- Posuti susamom i staviti u frizider dok se rerna zagreva
- Rernu ukljuciti na 200°C i peci 30-35 minuta
Napomena:
- Za pripremu fila mozete koristiti i zamrznuti spanac. Prethodno ga odlediti, zatim ga malo proprziti na ulju, dobro procediti i onda iseckati sto sitnije
- Lisnato testo mozete sami napraviti ili koristiti zamrznuto pa ga rastanjiti u obliku pravougaonika. Takodje odlican izbor lisnatog testa mozete naci u Lidl-u. Slicno je ovom testu koje sam ja koristila za pripremu.
Original recept je sa bloga Chiarapassion