Torta Beli Egipat

IMG_8147

Kremasta i veoma ukusna torta, bogata lesnicima, vanilom, belom cokoladom i slatkom pavlakom, odusevice sve sladokusce.

IMG_8151

Potrebno za 3 korice:

-9 belanaca
-12 kasika secera
-12 kasika mlevenog pecenog lesnika
-3 kasike brasna

Fil od zumanaca i bele cokolade

-9 zumanaca
-10 kasike secera
-2 kesice vanilin secer
-750 ml mleka
-7 kasike gustina
-100 gr maslaca
-150 ml slatke pavlake
-100 gr bele cokolade

Fil od slatke pavlake

-350 ml slatke pavlake
-50 gr sirnog namaza

i jos:

-100 gr grubo mlevenog, pecenog lesnika

Za dekoraciju:

-malo rendane bele cokolade, mleveni lesnici ili krem slag

Priprema:

  • Lesnike staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C 10-15 minuta
  • Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade, a zatim protrljati krpom ili ubrusom
  • Odvojiti 100 gr i samleti grubo u seckalici, to ce vam sluziti za posipanje fila (mozete takodje ostrim nozem iseckati sto sitnije), ostatak samleti sitno na masini za mlevenje oraha
  • Kore mutiti pojedinacno. 3 belanca umutiti sa 4 kasike secera u cvrst sneg. Dodati 4 kasike mlevenog lesnika i 1 kasiku brasnu pa promesati pazljivo drvenom kasikom.
  • Sipati u okrugli kalup (24 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 190°C 15 minuta (u zavisnosti od vase pecnice)
  • Postupak ponoviti sa preostale 2 kore
  • Pecene kore ostaviti da se ohlade, pa tek onda skinuti papir
  • Za pripremu zutog fila umutiti zumanca sa secerom i vanilin secerom
  • Odvojiti 100 ml mleka i izmesati sa gutinom, a zatim izmiksati sa zumancima
  • Preostalih 650 ml mleka staviti na sporet da provri
  • Kada provri sipati malo vruceg mleka u smesu sa zumancima i izmesati
  • Nakon toga sipati ostatak mleka iz 3-4 puta mesajuci smesu sve vreme
  • Zatim vratiti ponovo sve zajedno u serpu pa kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne, pa umesati belu cokoladu koju ste izlomili na sitne kockice
  • Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi
  • 100 gr maslaca izmiksati pa ga sjediniti sa ohladjenim filom,a zatim dodati i 150 ml umucene slatke pavlake
  • Za drugi fil umutiti 350 ml slatke pavlake pa je pazljivo sjediniti sa 50 gr sirnog namaza
  • Tortu slagati sledecim redosledom

-biskit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – ostatak kreme od zumanaca (ovom kremom premazati celu tortu ( odozgo i sa strane)

Napomena:

  • Za ovu tortu vam je potrebno izmedju 250-300 gr lesnika. Mera za kore je navedena u kasikama, pa nisam merila tacnu kolicinu lesnika. Ako vam preostanu mleveni lesnici mozete ukrasiti tortu odozgo i sa strane .
  • Kada posipate grubo mlevene lesnike po filu, malo ih utapkajte rukama da vam se kore ne bi razdvajale tokom secenja

Recept je sa bloga Moje slatko carstvo

IMG_4943-2
IMG_4938-2

Postavi komentar