Kremasta i veoma ukusna torta, bogata lesnicima, vanilom, belom cokoladom i slatkom pavlakom, odusevice sve sladokusce.
Potrebno za 3 korice:
-9 belanaca
-12 kasika secera
-12 kasika mlevenog pecenog lesnika
-3 kasike brasna
Fil od zumanaca i bele cokolade
-9 zumanaca
-10 kasike secera
-2 kesice vanilin secer
-750 ml mleka
-7 kasike gustina
-100 gr maslaca
-150 ml slatke pavlake
-100 gr bele cokolade
Fil od slatke pavlake
-350 ml slatke pavlake
-50 gr sirnog namaza
i jos:
-100 gr grubo mlevenog, pecenog lesnika
Za dekoraciju:
-malo rendane bele cokolade, mleveni lesnici ili krem slag
Priprema:
- Lesnike staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C 10-15 minuta
- Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade, a zatim protrljati krpom ili ubrusom
- Odvojiti 100 gr i samleti grubo u seckalici, to ce vam sluziti za posipanje fila (mozete takodje ostrim nozem iseckati sto sitnije), ostatak samleti sitno na masini za mlevenje oraha
- Kore mutiti pojedinacno. 3 belanca umutiti sa 4 kasike secera u cvrst sneg. Dodati 4 kasike mlevenog lesnika i 1 kasiku brasnu pa promesati pazljivo drvenom kasikom.
- Sipati u okrugli kalup (24 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 190°C 15 minuta (u zavisnosti od vase pecnice)
- Postupak ponoviti sa preostale 2 kore
- Pecene kore ostaviti da se ohlade, pa tek onda skinuti papir
- Za pripremu zutog fila umutiti zumanca sa secerom i vanilin secerom
- Odvojiti 100 ml mleka i izmesati sa gutinom, a zatim izmiksati sa zumancima
- Preostalih 650 ml mleka staviti na sporet da provri
- Kada provri sipati malo vruceg mleka u smesu sa zumancima i izmesati
- Nakon toga sipati ostatak mleka iz 3-4 puta mesajuci smesu sve vreme
- Zatim vratiti ponovo sve zajedno u serpu pa kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne, pa umesati belu cokoladu koju ste izlomili na sitne kockice
- Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi
- 100 gr maslaca izmiksati pa ga sjediniti sa ohladjenim filom,a zatim dodati i 150 ml umucene slatke pavlake
- Za drugi fil umutiti 350 ml slatke pavlake pa je pazljivo sjediniti sa 50 gr sirnog namaza
- Tortu slagati sledecim redosledom
-biskit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – ostatak kreme od zumanaca (ovom kremom premazati celu tortu ( odozgo i sa strane)
Napomena:
- Za ovu tortu vam je potrebno izmedju 250-300 gr lesnika. Mera za kore je navedena u kasikama, pa nisam merila tacnu kolicinu lesnika. Ako vam preostanu mleveni lesnici mozete ukrasiti tortu odozgo i sa strane .
- Kada posipate grubo mlevene lesnike po filu, malo ih utapkajte rukama da vam se kore ne bi razdvajale tokom secenja
Recept je sa bloga Moje slatko carstvo