Torta Beli Egipat

IMG_4943-2

Kremasta i veoma ukusna torta, bogata lesnicima, vanilom, belom cokoladom i slatkom pavlakom, odusevice sve sladokusce.

IMG_4938-2

Potrebno za 3 korice:

-9 belanaca
-12 kasika secera
-12 kasika mlevenog pecenog lesnika
-3 kasike brasna

Fil od zumanaca i bele cokolade

-9 zumanaca
-10 kasike secera
-2 kesice vanilin secer
-750 ml mleka
-7 kasike gustina
-100 gr maslaca
-150 ml slatke pavlake
-100 gr bele cokolade

Fil od slatke pavlake

-350 ml slatke pavlake
-50 gr sirnog namaza

i jos:

-100 gr grubo mlevenog, pecenog lesnika

Za dekoraciju:

-malo rendane bele cokolade, mleveni lesnici ili krem slag

Priprema:

  • Lesnike staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C 10-15 minuta
  • Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade, a zatim protrljati krpom ili ubrusom
  • Odvojiti 100 gr i samleti grubo u seckalici, to ce vam sluziti za posipanje fila (mozete takodje ostrim nozem iseckati sto sitnije), ostatak samleti sitno na masini za mlevenje oraha
  • Kore mutiti pojedinacno. 3 belanca umutiti sa 4 kasike secera u cvrst sneg. Dodati 4 kasike mlevenog lesnika i 1 kasiku brasnu pa promesati pazljivo drvenom kasikom.
  • Sipati u okrugli kalup (24 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 190°C 15 minuta (u zavisnosti od vase pecnice)
  • Postupak ponoviti sa preostale 2 kore
  • Pecene kore ostaviti da se ohlade, pa tek onda skinuti papir
  • Za pripremu zutog fila umutiti zumanca sa secerom i vanilin secerom
  • Odvojiti 100 ml mleka i izmesati sa gutinom, a zatim izmiksati sa zumancima
  • Preostalih 650 ml mleka staviti na sporet da provri
  • Kada provri sipati malo vruceg mleka u smesu sa zumancima i izmesati
  • Nakon toga sipati ostatak mleka iz 3-4 puta mesajuci smesu sve vreme
  • Zatim vratiti ponovo sve zajedno u serpu pa kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne, pa umesati belu cokoladu koju ste izlomili na sitne kockice
  • Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi
  • 100 gr maslaca izmiksati pa ga sjediniti sa ohladjenim filom,a zatim dodati i 150 ml umucene slatke pavlake
  • Za drugi fil umutiti 350 ml slatke pavlake pa je pazljivo sjediniti sa 50 gr sirnog namaza
  • Tortu slagati sledecim redosledom

-biskit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – 1/3 kreme od zumanaca – 1/2 kreme od slatke pavlake – posuti 50 gr grubo mlevenim lesnicima i utapkati pazljivo
-biskvit – ostatak kreme od zumanaca (ovom kremom premazati celu tortu ( odozgo i sa strane)

Napomena:

  • Za ovu tortu vam je potrebno izmedju 250-300 gr lesnika. Mera za kore je navedena u kasikama, pa nisam merila tacnu kolicinu lesnika. Ako vam preostanu mleveni lesnici mozete ukrasiti tortu odozgo i sa strane .
  • Kada posipate grubo mlevene lesnike po filu, malo ih utapkajte rukama da vam se kore ne bi razdvajale tokom secenja

Recept je sa bloga Moje slatko carstvo


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s