Imam utisak da sam jedina osoba koja do sada nije probala Lesnik gnezda i pitam se kako sam mogla da propustim ovu divotu od kolaca. Vidjala sam ih svuda na inernetu, svi su ih hvalili, a ja sam stalno nesto odlagala. E pa sada je dosao taj trenutak da ih konacno isprobam i verujte mi na rec, ako ih jos uvek niste probali, trk u kuhinju, jer ne znate sta propustate.
Potrebno:
-200 ml vode
-200 gr secera
-150 gr putera (ili margarina)
-100 gr cokolade
-150 gr mlevenih pecenih lesnika
-250 gr mlevenog keksa
i jos:
-150 gr grubo mlevenog lesnika za valjanje
-150 gr cokoladnog krema za punjenje
Priprema:
- U serpu staviti vodu, secer, puter isecen na manje komade i cokoladu izlomljenu na manje kockice
- Na tihoj vatri zagrevati par minuta da se svi sastojci otope i povezu
- Skloniti sa sporeta i odmah u vrucu smesu dodati mleveni keks i mlevene lesnike
- Dobro promesati pa ostaviti da se potpuno ohladi i stegne.
- Rukama praviti male kuglice, velicine oraha pa ih uvaljati u grubo mlevene lesnike i redjati na tanjir koji ste oblozili papirom za pecenje
- Drskom okrugle drvene kasike napraviti malo udubljenje na svakoj kuglici
- Krem sipati u dresir kesu (ili spric za ukrasavanje), koristeci zvezdasti nastavak, pa puniti udubljenja kratkim, brzim istiskivanjem
Napomena:
- Smesu za gnezda je najbolje napraviti uvece i ostaviti u frizideru preko noci, a zatim ujutru praviti kuglice i valjati u lesnike
- Gnezda mozete pripremiti i u posnoj varijanti koristeci posne sastojke (margarin, keks, cokolada, krem)
Recept sam i ovog puta pronasla na fenomenalnom Jekinom blogu Jekin kapric