Rozen plus kolac

2020-03-08 15.34.50

Preukusan kolac bez pecenja koji se priprema sa Rozen koricama i filom sa ukusom lesnika i keksa. Svetliji fil je obogacen belom cokoladom a tamniji crnom. Za intezivniju tamnu boju mozete dodati i 1 kasiku kakaa, ali ja ga nisam koristila.

2020-03-08 15.39.23

Potrebno:

-1 pakovanje rozen kora
-1 L mleka
-300 gr secera
-2 kesice vanilin secer
-2 pudinga od vanile
-250 gr putera
-100 gr bele cokolade
-100 gr crne cokolade
-300 gr mlevenih pecenih lesnika
-300 gr mlevenog keksa

i jos:

-150 gr crne cokolade
-2 kasike ulja

Priprema:

  • Lesnike ispeci na 180°C 10-15 minuta, ostaviti da se ohlade, zatim ih protrljati krpom i oljustiti, pa ih samleti
  • 800 ml mleka sipati u serpu, dodati secer i vanilu pa staviti na tihoj vatri da provri
  • Preostalih 200 ml mleka razmutiti sa pudingom, pa ga umesati u provrelo mleko i kuvati par minuta (3-5) da se puding stegne
  • Skloniti sa ringe i odmah u vruc puding dodati puter koji ste isekli na manje kocke pa mesati da se puter potpuno otopi
  • Fil podeliti na 2 jednaka dela
  • U prvi deo dodati belu cokoladu i mleven keks
  • U drugi deo staviti tamnu cokoladu i mlevene pecene lesnike
  • Na tacnu staviti prvu rozen koricu pa razmazati ravnomerno 6 supenih kasika braon fila
  • Staviti drugu koricu pa ravnomerno razmazati 6 supenih kasika svetlog fila
  • Postupak ponavljati naizmenicno dok ne utrosite sve sastojke
  • Poslednja korica se ne premazuje, vec preko nje staviti providnu foliju ili papir za pecenje, pa na tortu staviti pakovanje mleka ili neki tezi predmet i ostaviti je u frizider preko noci
  • Cokoladu otopiti na pari sa uljem pa premazati ohladjen kolac
  • Vratiti ga u frizider da se cokolada stegne, a zatim seci na stanglice

Napomena:

  • U original receptu je navedeno da se koristi cokolada za mesanje kako crna tako i bela. Medjutim ja sam koristila crnu i belu Milka cokoladu i nisam imala nikakvih problema sa gustinom fila.
  • Svetliji fil je ispao malo gusci od tamnijeg, ali posto se on nanosi u  jednom sloju  manje od tamnijeg namojte stedeti na premazivanju. vec slobodno koristite pune kasike kao meru u suprotnom vam moze preostati fil
  • Idealno bi bilo da za pripremu ovakvog tipa kolaca koristite cetvrtast kalup sa stranicama koje se razvlace kako bi ste sprecili fil da vam iscuri sa strane

Original recept je objavljen na Coolinarici, a mozete ga naci i kod Minje na blogu.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s