Preukusna torta bez pecenja koja se priprema sa podlogom od mlevenog keksa i nutele, finim osvezavajucim filom od visanja i laganom kremom od pavlake i sira.
Potrebno:
-300 gr mlevenog keksa
-125 gr putera
-100 ml mleka
-2 kasike nutele
Fil od visanja:
-300 gr visanja
-1 kesica vanilin secer
-1 kasika soka od limuna
-2 kasike gustina
-5 kasike vode
Krema od sira:
-300 gr krem sira (ABC, Philadelphia… ili mascarpone)
-1 kesica vanilin secer
-250 gr slatke pavlake (35%m.m.)
-130 gr secera u prahu
-1 kesica zelatina + 2 kasike vode
Cokoladni preliv:
-100 gr cokolade
-120 ml slatke pavlake (35%m.m.)
Priprema:
- Na tihoj vatri otopiti puter i nutelu i ostaviti da se prohladi
- Keks pomesati sa mlekom, dodati ohladjen puter sa nutelom i izmesati
- Smesu sipati u okrugli kalup precnika 24 cm, dobro utapkati i staviti u frizider da se ohladi
- Visnje pomesati sa secerom, vanilom i sokom od limuna pa kuvati 10_ak minuta
- Gustin pomesati sa vodom, dodati u fil od visanja i kuvati jos par minuta da se fil stegne
- Skloniti sa sporeta i ostaviti da se prohladi,a zatim sipati preko podloge od keksa i vratiti u frizider
- Zelatin preliti sa vodom i ostaviti 10-ak minuta da odstoji
- U medjuvremenu umutiti krem sir sa secerom u prahu i vanilom
- Dodati slatku pavlaku i nastaviti sa miksanjem dok ne dobijete cvrstu kremu
- Zelatin zagrejati na tihoj vatri da se otopi pa pazljivo dodati u kremu od sira i slaga
- Pripremljenu kremu sipati preko fila od visanja i ponovo vratiti u frizider
- Slatku pavlaku zagrejati do tacke vrenja, pa preliti preko cokolade koju ste izlomili na male kockice
- Mesati dok se cokolada ne otopi i sjedini sa pavlakom
- Ovako pripremljen cokoladni preliv sipati preko kreme od sira i ostaviti u frizider najmanje 3h da se torta potpuno ohladi
Recept sam pronasla na blogu Slatka domacica
Napomena:
- Za pripremu ove torte najbolje je koristiti okrugli kalup sa stipaljkom
- U original receptu za podlogu se koristi i 50 gr mlevenih oraha, ali sam ja zaboravila da ubacim, sto nije uticalo na krajnji rezultat
- Takodje u original receptu se umesto krem sira koristi mascarpone sir. Zato ako se odlucite za mascarpone nije potrebno ubacivati zelatin, dovoljno je samo 1 kesica krem fix-a.