U poslednje vreme svuda cujem kolac Tri lece, famozni kolac koji se priprema sa 3 vrste mleka. Ja ga do sada nikada nisam pravila, a da budem iskrena nikada ga nisam ni probala. Nisam bila sigurna koji recept je najbolji dok nisam naisla na ovaj Mirjanin recept, autorke bloga Od slatkog sladje. I znate sta?! Mislim da ni jedan drugi recept necu ni isprobati, jer je ovaj perfektan.
Potrebno:
-6 jaja
-100 gr secera
-150 gr ostrog brasna
-50 gr griza
-1 vanilin secer
-1/2 kesice praska za pecivo
Preliv:
-400 ml neutralne pavlake
-400 ml nezasladjenog kondenzovanog mleka
-700 ml mleka
Karamel:
-200 gr secera
-200 ml neutralne pavlake
-prstohvat soli
-20 gr putera
Priprema:
- Belanca umutiti penasto (ne previse cvrsto) uz postepeno dodavanje secera
- Dodati jedno po jedno zumance miksajuci sve vreme pa dodati brasno pomesano sa grizom, praskom za pecivo i vanilom mesajuci spatulom ili drvenom kasikom
- Sipati u pravougaoni pleh (25×30) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C 20-25 minuta
- Pecen biskvit ostaviti da se malo ohladi, zatim ga izvaditi iz pleha, skinuti papir i izbockati viljuskom sa gornje i donje strane
- Neutralnu pavlaku zagrejati par minuta (ne sme da vri) pa sipati u pleh u koji se pekao biskvit
- Vratiti biskvit u pleh sa pavlakom i blago pritisnuti rukama
- Pomesati nezasladjeno kondenzovano mleko sa mlekom, takodje kratko zagrejati pa preliti preko biskvita iz nekolika puta (najbolje je prelivati biskvit kutlacom)
- Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h da se biskvit potpuno ohladi a zatim pripremiti karamel preliv:
- 200 ml pavlake zagrejati na tihoj vatri do vrenja
- U vatrostalnu posudu sipati secer i zagrevati takodje na tihoj vatri dok se ne otopi i ne dobije zlatno smedju boju
- Kada se secer potpuno otopio dodati zagrejanu pavlaku i mesati par sekundi
- Dodati prstohvat soli i maslac pa preliti preko kolaca i razmazati tankim nozem
- Kolac staviti u frizider da prenoci, a zatim iseci na kocke i sluziti
Napomena:
- Kada birate kondenzovano mleko voditi racuna da to bude NEZASLADJENO kondenzovano mleko. Za razliku od zasladjenog kondenzovanog mleka koje je veoma tesko naci, nezasladjeno kondenzovano mleko mozete naci u vecim, boljesnabdevenim marketima poput Maxi i sl.