Kolac Tri lece

2020-04-26 16.08.30

U poslednje vreme svuda cujem kolac Tri lece, famozni kolac koji se priprema sa 3 vrste mleka. Ja ga do sada nikada nisam pravila, a da budem iskrena nikada ga nisam ni probala. Nisam bila sigurna koji recept je najbolji dok nisam naisla na ovaj Mirjanin recept, autorke bloga Od slatkog sladje. I znate sta?! Mislim da ni jedan drugi recept necu ni isprobati, jer je ovaj perfektan.

2020-04-26 16.07.26

Potrebno:

-6 jaja
-100 gr secera
-150 gr ostrog brasna
-50 gr griza
-1 vanilin secer
-1/2 kesice praska za pecivo

Preliv:

-400 ml neutralne pavlake
-400 ml nezasladjenog kondenzovanog mleka
-700 ml mleka

Karamel:
-200 gr secera
-200 ml neutralne pavlake
-prstohvat soli
-20 gr putera

Priprema:

  • Belanca umutiti penasto (ne previse cvrsto) uz postepeno dodavanje secera
  • Dodati jedno po jedno zumance miksajuci sve vreme pa dodati brasno pomesano sa grizom, praskom za pecivo i vanilom mesajuci spatulom ili drvenom kasikom
  • Sipati u pravougaoni pleh (25×30) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C 20-25 minuta
  • Pecen biskvit ostaviti da se malo ohladi, zatim ga izvaditi iz pleha, skinuti papir i izbockati viljuskom sa gornje i donje strane
  • Neutralnu pavlaku zagrejati par minuta (ne sme da vri) pa sipati u pleh u koji se pekao biskvit
  • Vratiti biskvit u pleh sa pavlakom i blago pritisnuti rukama
  • Pomesati nezasladjeno kondenzovano mleko sa mlekom, takodje kratko zagrejati pa preliti preko biskvita iz nekolika puta (najbolje je prelivati biskvit kutlacom)
  • Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h da se biskvit potpuno ohladi a zatim pripremiti karamel preliv:
  • 200 ml pavlake zagrejati na tihoj vatri do vrenja
  • U vatrostalnu posudu sipati secer i zagrevati takodje na tihoj vatri dok se ne otopi i ne dobije zlatno smedju boju
  • Kada se secer potpuno otopio dodati zagrejanu pavlaku i mesati par sekundi
  • Dodati prstohvat soli i maslac pa preliti preko kolaca i razmazati tankim nozem
  • Kolac staviti u frizider da prenoci, a zatim iseci na kocke i sluziti

Napomena:

  • Kada birate kondenzovano mleko voditi racuna da to bude NEZASLADJENO kondenzovano mleko. Za razliku od zasladjenog kondenzovanog mleka koje je veoma tesko naci, nezasladjeno kondenzovano mleko mozete naci u vecim, boljesnabdevenim marketima poput Maxi i sl.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s