Plazma mak tortica

2020-06-17 17.48.05

Preukusna, jednostavna tortica koja se sprema za samo par minuta odusevice sve makoljupce.

2020-06-17 17.54.51

Recept za ovu torticu sam pronasla kod Julije, poznatije kao Slatka domacica.Prednost ove tortice je sto je smesa toliko pogadna za izradu i od nje mozete napraviti cak i kuglice ili verziju kolaca tj. stanglica, pa ce se odlicno uklopiti u vasoj slavskoj trpezi. Ja sam je pripremila u obliku tortice, kao sto je i u original receptu. Koristila sam kalup precnika 18 cm. Za stanglice mozete koristiti neki veci cetvrtast kalup.

Potrebno:

-200 gr mlevenog maka
-300 gr mlevene plazme
-200 gr secera
-2 kasike griza
-500 ml mleka
-1 vanilin secer
-150 gr putera

Cokoladni preliv:
-100 gr bele cokolade
-50 ml slatke pavlake

Priprema:

  • U serpu staviti mleko, secer i vanilu pa zagrejati na tihoj vatri da prokljuca
  • Dodati mak i griz i mesati sve vreme da se smesa stegne
  • Dodati puter isecen na kockice pa mesati da se potpuno otopi
  • Na kraju skloniti sa sporeta i umesati mlevenu plazmu
  • Smesu sipati u mali okrugli kalup sa stipaljkom (18-20 cm) i poravnjati
  • Ostaviti da se potpuno ohladi
  • Pavlaku zagrejati do tacke kljucanja pa preliti preko bele cokolade koju ste izlomili na kockice
  • Sacekati 1 minut, pa promesati. Po potrebi vratiti na sporet par sekundi da se cokolada skroz otopi i da se smesa ujednaci, pa preliti preko ohladjene torte
  • Vratiti u frizider da se cokolada stegne, a zatim sluziti

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s