Ovih dana sam spremala preukusan cheesecake sa limunom, koji se priprema sa kremom od limuna tzv. Lemon curd. Obicno ovu kremu kupujem u bolje snabdevenim marketima, ali ovog puta je nisam pronasla pa sam napravila domacu varijantu koja je daleko, daleko ukusnija od one industrijske.
Recept za cheeseceke vam pisem uskoro, a inace ovu kremu mozete koristiti i za pripremu tarta od limuna. Na blogu postoji vec jedan recept koji se priprema sa Lemon curd kremom i jagodama, pa ako ste zainteresovani mozete ga pogledati OVDE.
Potrebno:
-3 limuna (80 ml soka + korica)
-180 gr secera
-4 jaja
-80 gr putera
Priprema:
- Izrendati korice limuna, a zatim iscediti sok (potrebno je 80 ml soka)
- Pomesati izrendanu koricu limuna sa secerom
- Jaja razmutiti viljuskom, pa dodati iscedjen sok od limuna a zatim i secer pomesan sa koricom limuna
- Staviti na sporet i kuvati svega par minuta od pocetka vrenja (ako imate termometar, idealna temperatura je izmedju 82-84 °C )
- Skloniti sa sporeta i ostaviti 15-ak minuta sa strane da se prohladi
- Nakon toga dodati puter koji ste iseckali na manje komadice i izmesati
- Stapnim mikserom (ili obicnim) izmiksati par sekundi, da krema dobije sjajan izgled, pa sipati u vrucu teglu koju ste prethodno sterilizovali u rerni (20 minuta na 100°C)
- Ostaviti da se ohladi potpuno na sobnoj temperaturi, a zatim cuvati u frizideru