Krema od limuna (Lemon curd)

2020-07-06 19.11.40

Ovih dana sam spremala preukusan cheesecake sa limunom, koji se priprema sa kremom od limuna tzv. Lemon curd. Obicno ovu kremu kupujem u bolje snabdevenim marketima, ali ovog puta je nisam pronasla pa sam napravila domacu varijantu koja je daleko, daleko ukusnija od one industrijske.

2020-07-06 19.12.16

Recept za cheeseceke vam pisem uskoro, a inace ovu kremu mozete koristiti i za pripremu tarta od limuna. Na blogu postoji vec jedan recept koji se priprema sa Lemon curd kremom i jagodama, pa ako ste zainteresovani mozete ga pogledati OVDE.

Potrebno:

-3 limuna (80 ml soka + korica)
-180 gr secera
-4 jaja
-80 gr putera

Priprema:

  • Izrendati korice limuna, a zatim iscediti sok (potrebno je 80 ml soka)
  • Pomesati izrendanu koricu limuna sa secerom
  • Jaja razmutiti viljuskom, pa dodati iscedjen sok od limuna a zatim i secer pomesan sa koricom limuna
  • Staviti na sporet i kuvati svega par minuta od pocetka vrenja (ako imate termometar, idealna temperatura je izmedju 82-84 °C )
  • Skloniti sa sporeta i ostaviti 15-ak minuta sa strane da se prohladi
  • Nakon toga dodati puter koji ste iseckali na manje komadice i izmesati
  • Stapnim mikserom (ili obicnim) izmiksati par sekundi, da krema dobije sjajan izgled, pa sipati u vrucu teglu koju ste prethodno sterilizovali u rerni (20 minuta na 100°C)
  • Ostaviti da se ohladi potpuno na sobnoj temperaturi, a zatim cuvati u frizideru

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s