Preukusan, osvezavajuci cheesecake koji se priprema sa kremom od limuna i mascarpone sirom.
Potrebno;
-450-500 gr kreme od limuna (Lemon curd). Mozete koristiti kupovnu ili napraviti domacu (link za domaci Lemon curd je u nastavku recepta)
Podloga
-170 gr keksa (koristila sam plazmu)
-100 gr putera
-1 kesica vanilin secer
Nadev:
-2 kesice zelatina u prahu
-100 ml vode
-500 gr mascarpone sira
-60 gr secera u prahu
-50 ml soka od limuna
-300 gr kreme od limuna (Lemon curd)
-300 gr slatke pavlake (min. 30% m.m.)
Za dekoraciju:
-150-200 gr kreme od limuna (Lemon curd)
-izrendana korica limuna
Priprema:
- Najpre pripremiti kremu od limuna po ovom receptu –klik-. Od navedenih sastojaka dobicete oko 450-500 gr kreme.
- Za podlogu je potrebno otopiti maslac i izmesati ga sa mlevenim keksom i vanil secerom
- Smesu sipati u okrugli kalup sa stipaljkom (22-24 cm), dobro utapkati rukama i staviti u frizider
- Nadev pripremiti tako sto cete zelatin preliti vodom i ostaviti 10-ak minuta da nabubri
- Mikserom izmiksati mascarpone i secer u prahu,a zatim dodati sok od limuna kao i kremu od limuna
- Nakon toga na tihoj vatri otopiti zelatin i pazljivo umesati u mascarpone smesu
- Slatku pavlaku dobro umutiti, a zatim je pazljivo sjediniti sa mascarpone pa sipati u kalup preko podloge
- Ostaviti u frizider da se stegne (najmanje 3h)
- Nakon toga premazati ostatkom kreme od limuna, po zelji ukrasiti rendanom koricom limuna ili manjim kriskicama limuna, skinuti obruc i sluziti
Original recept je objavila sefica hare i mozete ga naci na Coolinarici.