
Evo jednog starog dobrog kolaca koji je moja mama redovno spremala kad sam bila klinka. Neprevazidjeni klasik: Ledene kocke. Sastoji se od tamnog biskvita obogacenog mlevenim orasima, kakaom i koricom limuna koji se preliva secernim sirupom i preukusne kreme sa ukusom limuna, preliven cokoladnom glazurom.

Potrebno:
-6 jaja
-6 kasika secera
-6 kasika mlevenih oraha
-6 kasika brasna
-3 kasike kakaa
-1 kasicica praska za pecivo
-izrendana korica jednog limuna
Sirup:
-250 gr secera
-300 ml vode
Krema:
-750 ml mleka
-12 ravnih kasika brasna
-3 kasike secera
-2 kasike iscedjenog soka limuna
-250 gr putera sobne temperature
-4 kasike secera u prahu
Glazura:
-160 gr cokolade
-4-5 kasike ulja
Priprema:
- Dobro umutiti jaja sa secerom da izbele
- Pomesati mlevene orahe, brasno, kakao i prasak za pecivo pa dodati umucenim jajima miksajuci najmanjom brzinom
- Na kraju dodati izrendanu koricu limuna i sipati u pravougaoni pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Peci na 180°C oko 15 minuta
- Pecen kolac ostaviti da se ohladi,a zatim odlepiti papir na kom se pekao i vratiti koru u pleh
- U medjuvremenu skuvati sirup. Pomesati secer i vodu i staviti na sporet da provri
- Kuvati 10-ak minuta od pocetka vrenja, pa preliti preko kolaca
- Od 750 ml mleka odvojiti 150 ml pa razmutiti sa brasnom da se dobije glatka smesa bez grudvica (ako vam ipak ostanu grudvice, procediti kroz sitnije sito)
- Preostalo mleko pomesati sa secerom i staviti da provri
- U vrelo mleko dodati razmuceno brasno sa mlekom
- Kuvati kratko na tihoj vatri da se krema stegne
- Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi
- Puter umutiti sa secerom u prahu,a zatim ga sjediniti sa ohladjenom kremom i 2 kasike soka od limuna
- Premazati preko kolaca i ostaviti u frizider da se ohladi i stegne
- Cokoladu otopiti na pari sa uljem pa premazati preko ohladjene kreme
- Ohladjen kolac iseci na kocke i sluzi