
Posna cokoladna torta bogata mlevenim i seckanim pecenim lesnicima. Jednostavna je za pripremu i odlicna za slavsku trpezu. Sprema se veoma brzo i veoma, veoma je ukusna

Potrebno:
-150 gr brasna
-100 gr mlevenih pecenih lesnika
-20 gr kakaa
-125 gr secera
-1 kesica rum secera
-prstohvat soli
-1/2 kasicice sode bikarbone
-100 gr posnog krema (koristila sam Amoretti)
-50 ml ulja
-1 kasika jabukovog sirceta
-250 ml biljnog mleka (lesnik, soja i sl.)
-100 gr pecenih grubo seckanih lesnika
Cokoladni preliv:
-150 gr cokolade
-50 gr posnog krema
-100 ml biljne pavlake
-1 kesica posnog slaga u prahu
Priprema:
- U vecu posudu redom sipati sve navede sastojke (osim seckanih lesnika) i promesati drvenom kasikom da se sastojci sjedine
- Na kraju ubaciti seckane lesnike i sipati u okrugli kalup (22-24 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje
- Peci na 180°C 20-25 minuta
- Pecen kolac ostaviti da se prohladi a zatim pazljivo ukloniti papir na kome se pekao
- Biljnu pavlaku zagrejati do vrenja pa preliti preko cokolade koju ste sitno iseckali i pomesali sa kremom
- Sacekati minut-dva pa sve zajedno promesati kasikom da se cokolada i krem skroz otope (po potrebi vratiti par sekundi na sporet)
- Cokoladni preliv preliti preko ohladjenog kolaca i ostaviti da se stegne
- Slag umutiti sa biljnim mlekom (ili vodom) prema uputstvu sa kesice i ukrasiti tortu
Original recept sam prilagodila svom ukusu
–