
Ovih dana smo bas bili vredni i pravili smo jednu malu kolekciju Bozicnih keksica. Moj stariji sin je odmah izdvojio ove cokoladne koji su ga neverovatno podsetili na Brauni kolac. Tako su i dobili naziv Brauni keksici mada se u originalu zovu cokoladni cookies.

Potrebno:
-200 gr crne cokolade (min.75% kakaa)
-50 gr putera
-1 kasicica rum arome
-2 jajeta
-100 gr smedjeg secera
-prstohvat soli
-120 gr brasna
-2 kasike kakaa
-1 kasicica praska za pecivo
-100 gr cokoladnih kapljica (ili sitno seckane cokolade)
-krupni kristal secer za dekoraciju (po moguctvu u boji) ili krupno mleveni orasi, lesnik i sl.
Priprema:
- Pomesati cokoladu i puter pa otopiti na pari a zatim ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi
- Jaja dobro umutiti sa secerom da smesa izbeli (mutiti 5-7 minuta)
- Umucenim jajima dodati prohladjenu cokoladu
- Dodati prstohvat soli i rum aromu
- Sjediniti brasno, kakao i prasak za pecivo pa dodati umucenoj smesi miksajuci kratko najmanjom brzinom
- Na kraju dodati cokoladne kapljice i promesati kasikom
- Smesa ce mozda delovati retko ali ne treba dodavati brasno
- Sipati je u providnu foliju i ostaviti 30-ak minuta u frizider
- Nakon toga odvajati male kuglice velicine oraha, svaku uvaljati u krupni kristal secer (ili krupno mlevene orahe, lesnike…)
- Redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Peci na 180°C 10-15 minuta
- Keksice ostaviti da se ohlade a zatim sluziti
Napomena:
U original receptu se koristi 200 gr secera sto je meni delovalo previse. Koristi se 100 gr belog secera i 100 gr smedjeg secera. Ja sam koristila samo 100 gr smedjeg secera i keksice sam na kraju uvaljala u krupni kristal secer. Medjutim ako keksice valjate u mlevene orahe ili lesnike mozete povecati kolicinu secera, ali za moj ukus ne bih stavila vise od 150gr.
Original recept je sa instagram profila @cookingpleasure