Švedska torta od badema

Prvi recept u Novoj godini je naravno novogodišnja torta. Jedna fina, ukusna i puterasta torta od badema, vrlo jednostavna za pripremu. Ono što bih posebno istakla za pripremu ove torte je da koristite kvalitetan puter, nikako margarin, kako bi ste dobili taj fini puterast ukus.

Potrebno: (za 2 kore)

-8 belanaca

-180 gr šećera

-prstohvat soli

-200 gr mlevenih blanširanih badema (ili pečenih)

Fil:

-8 žumanaca

-150 gr šećera

-1 kesica vanilin šećer

-1 kašičica ekstrakta vanile

-250 ml mlečne slatke pavlake

-200 gr omekšalog putera

Za dekoraciju:

-100 gr listića badema

Priprema:

  • Žumanca umutiti sa 75 gr šećera
  • Slatku pavlaku pomešati sa preostalih 75 gr šećera, dodati vanilin šećer kao i ekstrakt vanile pa zagrevati na tihoj vatri do ključanja
  • Zagrejanu pavlaku sipati polako u umućena žumanca mešajući sve vreme
  • Zatim sve zajedno ponovo sipati u šerpu u kojoj se zagrevala pavlaka pa vratiti na šporet par minuta
  • Fil ne sme da vri i potrebno je mešati ga neprekidno dok se ne zgusne a zatim ga skloniti sa šporeta i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi
  • Za pripremu korica umutiti belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući šećer
  • Na kraju dodati mlevene bademe pažljivo mešajući drvenom kašikom
  • Ovu smesu podeliti na 2 dela i sipati u 2 okrugla pleha koja ste obložili papirom za pečenje (24 cm)
  • Peći na 180°C 20 minuta
  • Puter sobne temperature kratko izmiksati mikserom a zatim ga sjediniti sa ohlađenim filom od žumanaca
  • Na tacnu staviti prvu koru pa je premazati 1/2 fila
  • Staviti drugu koru pa premazati filom odozgo i sa strane
  • Listiće badema ispeći na teflonskom tiganju (ili u rerni na 180°C, 10-ak minuta) da porumene pa ih posuti po torti odozgo kao i sa strane

Recept sam pronašla na blogu Milin kuvar


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s