Babka sa nugat kremom

Mesecima unazad planiram da pravim ovo pecivo koje ne samo da je dekorativno, već je i preukusno. Testo se priprema na sličan način kao testo za brioš, premazuje se nadevom po izboru (u mom slučaju nugat krema i bademi), uvija se kao rolat a zatim se taj rolat preseče na pola i plete se pletenica.

Potrebno:

-300 gr brašna + oko 50 gr za radnu površinu

-12 gr kvasca

-30 gr šećera + 1 kašičica

-5 gr soli

-50 ml mlakog mleka

-3 jaja

-100 gr putera sobne temperature

Nadev:

-200 gr nugat kreme po želji

-oko 50 gr seckanih badema, lešnika ili oraha

Sirup:

-50 gr šećera

-50 gr vode

-vanila u prahu

i još:

-1 kašičica otopljenog putera

-šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna pa ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta
  • U posudu staviti 300 gr brašna, 30 šećera i so
  • Dodati nadošli kvasac pa spiralnim nastavcima za testo (ili rukama) izmešati sastojke
  • Dodati jedno po jedno jaje i nastaviti sa mešanjem oko 5 minuta
  • Na kraju dodati omekšali maslac i nastaviti sa mešanjem testa 5-10 minuta
  • Ja sam ovaj postupak odradila spiralnim nastavkom za testo a ako mesite ručno budite strpljivi jer je testo jako lepljivo
  • Testo prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu sat i po do 2 da naraste
  • Nakon toga staviti ga 1h u frižider kako bi se testo manje lepilo i bilo pogodnije za rad
  • Zatim na radnoj dasci posuti oko 50 gr brašna pa premesiti nadošlo testo
  • Rastanjiti ga u obliku pravougaonika
  • Premazati testo nugat kremom a zatim posuti seckane bademe, lešnike ili orahe
  • Uviti u obliku rolata prebaciti rolat na tacnu, prekriti providnom folijom i staviti u frižider par minuta da se stegne (možete ga ostaviti i preko noći, tako ćete ujutru imati spremno testo za doručak)
  • Izvaditi rolat iz frižidera i iseći ga na pola po dužini, tako da dobijete 2 identične stranice
  • Uviti ih jednu oko druge u obliku pletenice, neka vam isečena strana bude okrenuta na gore
  • Pletenicu staviti u pleh (10×24) koji ste oblozili papirom a papir premazati u tankom sloju otopljenim puterom
  • Pleh prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 30-45 minuta
  • Peći na 180°C 30-35 minuta
  • U međuvremenu pripremiti sirup:
  • Zagrejati šećer, vodu i vanilu do vrenja
  • Pečenu pletenicu izvaditi iz rerne i odmah je premazati ovim sirupom
  • Ostaviti da se prohladi pa posuti šećerom u prahu pre služenja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s