
Mesecima unazad planiram da pravim ovo pecivo koje ne samo da je dekorativno, već je i preukusno. Testo se priprema na sličan način kao testo za brioš, premazuje se nadevom po izboru (u mom slučaju nugat krema i bademi), uvija se kao rolat a zatim se taj rolat preseče na pola i plete se pletenica.

Potrebno:
-300 gr brašna + oko 50 gr za radnu površinu
-12 gr kvasca
-30 gr šećera + 1 kašičica
-5 gr soli
-50 ml mlakog mleka
-3 jaja
-100 gr putera sobne temperature
Nadev:
-200 gr nugat kreme po želji
-oko 50 gr seckanih badema, lešnika ili oraha
Sirup:
-50 gr šećera
-50 gr vode
-vanila u prahu
i još:
-1 kašičica otopljenog putera
-šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna pa ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta
- U posudu staviti 300 gr brašna, 30 šećera i so
- Dodati nadošli kvasac pa spiralnim nastavcima za testo (ili rukama) izmešati sastojke
- Dodati jedno po jedno jaje i nastaviti sa mešanjem oko 5 minuta
- Na kraju dodati omekšali maslac i nastaviti sa mešanjem testa 5-10 minuta
- Ja sam ovaj postupak odradila spiralnim nastavkom za testo a ako mesite ručno budite strpljivi jer je testo jako lepljivo
- Testo prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu sat i po do 2 da naraste
- Nakon toga staviti ga 1h u frižider kako bi se testo manje lepilo i bilo pogodnije za rad
- Zatim na radnoj dasci posuti oko 50 gr brašna pa premesiti nadošlo testo
- Rastanjiti ga u obliku pravougaonika
- Premazati testo nugat kremom a zatim posuti seckane bademe, lešnike ili orahe
- Uviti u obliku rolata prebaciti rolat na tacnu, prekriti providnom folijom i staviti u frižider par minuta da se stegne (možete ga ostaviti i preko noći, tako ćete ujutru imati spremno testo za doručak)
- Izvaditi rolat iz frižidera i iseći ga na pola po dužini, tako da dobijete 2 identične stranice
- Uviti ih jednu oko druge u obliku pletenice, neka vam isečena strana bude okrenuta na gore
- Pletenicu staviti u pleh (10×24) koji ste oblozili papirom a papir premazati u tankom sloju otopljenim puterom
- Pleh prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 30-45 minuta
- Peći na 180°C 30-35 minuta
- U međuvremenu pripremiti sirup:
- Zagrejati šećer, vodu i vanilu do vrenja
- Pečenu pletenicu izvaditi iz rerne i odmah je premazati ovim sirupom
- Ostaviti da se prohladi pa posuti šećerom u prahu pre služenja