Rozen torta sa malinama i vanilom

Obožavam torte sa rozen koricama. Mislim da ću napraviti kolekciju svih kombinacija torti sa rozen koricama 🙂 Naravno original rozen torta je za mene neprevazićen izbor, ali uvek volim da isprobam nove ukuse. Ovog puta jedna lagana rozenka sa malinama i pudingom od vanile. Vrlo jednostavna za pripremu i osvežavajućeg ukusa.

Potrebno :

-1 pakovanje rozen kora (Dr. Oetker)

Vanila krem:

-1 L mleka

-200 gr šećera

-1 vanilin šećer

-3 kesice pudinga sa ukusom vanile

-3 ravne kašike gustina (opciono)

-200 gr putera sobne temperature

Fil od malina:

-300 gr malina

-3 kašike šećera

-1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake

-100 ml voda

Glazura:

-100 gr bele čokolade

-3 kašike ulja

Priprema:

  • Od 1L mleka odvojiti 200 ml i izmešati sa pudingom od vanile i gustinom
  • U preostalih 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer pa zagrejati na tihoj vatri do vrenja
  • Kad mleko provri skloniti sa šporeta i dodati mu razmućeni puding
  • Vratiti na šporet pa na tihoj vatri kuvati još par minuta da se puding stegne
  • Prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se prohladi
  • U međuvremenu skuvati fil od malina
  • Maline staviti u šerpu, dodati šećer i kuvati na tihoj vatri 10-ak minuta (od početka vrenja)
  • Nakon 10 minuta puding od slatke pavlake izmešati sa vodom pa sipati u fil od malina
  • Kuvati kratko da se fil stegne a zatim skloniti sa strane i ostaviti da se prohladi
  • 200 gr putera izmiksati kratko mikserom pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila od vanile

Ređati na sledeći način: (stavljati po 3 kašike svakog fila)

  1. KORA – VANILA FIL
  2. KORA – FIL SA MALINAMA – VANILA FIL
  3. KORA – VANILA FIL
  4. KORA – FIL SA MALINAMA – VANILA FIL
  • Ređati tako dok ne utrošite sve sastojke
  • Na poslednju koru se ne stavlja fil već preko nje stavite papir i pritisnite tortu nekim težim predmetom (kutija mleka i sl.)
  • Tortu staviti u frižider da se ohladi i stegne (najbolje preko noći)
  • Nakon toga čokoladu otopiti na pari sa uljem i premazati poslednju koricu

Napomena:

  • U ovom receptu jedino što bih možda izmenila sledeći put je da izostavim gustin u filu od vanile. Fil je dovoljno čvrst tako da gustin možete a i nemorate da stavljate. Ako se ipak odlučite da ga stavite neka to budu 3 ravne kašike.
  • Tortu možete spremiti i u posnoj varijanti tako što ćete mleko zameniti biljnim mlekom ili vodom, a umesto putera koristite margarin i naravno posnu čokoladu
  • Original recept je sa bloga Moje slatko carstvo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s