
Obožavam torte sa rozen koricama. Mislim da ću napraviti kolekciju svih kombinacija torti sa rozen koricama 🙂 Naravno original rozen torta je za mene neprevazićen izbor, ali uvek volim da isprobam nove ukuse. Ovog puta jedna lagana rozenka sa malinama i pudingom od vanile. Vrlo jednostavna za pripremu i osvežavajućeg ukusa.

Potrebno :
-1 pakovanje rozen kora (Dr. Oetker)
Vanila krem:
-1 L mleka
-200 gr šećera
-1 vanilin šećer
-3 kesice pudinga sa ukusom vanile
-3 ravne kašike gustina (opciono)
-200 gr putera sobne temperature
Fil od malina:
-300 gr malina
-3 kašike šećera
-1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
-100 ml voda
Glazura:
-100 gr bele čokolade
-3 kašike ulja
Priprema:
- Od 1L mleka odvojiti 200 ml i izmešati sa pudingom od vanile i gustinom
- U preostalih 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer pa zagrejati na tihoj vatri do vrenja
- Kad mleko provri skloniti sa šporeta i dodati mu razmućeni puding
- Vratiti na šporet pa na tihoj vatri kuvati još par minuta da se puding stegne
- Prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se prohladi
- U međuvremenu skuvati fil od malina
- Maline staviti u šerpu, dodati šećer i kuvati na tihoj vatri 10-ak minuta (od početka vrenja)
- Nakon 10 minuta puding od slatke pavlake izmešati sa vodom pa sipati u fil od malina
- Kuvati kratko da se fil stegne a zatim skloniti sa strane i ostaviti da se prohladi
- 200 gr putera izmiksati kratko mikserom pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila od vanile
Ređati na sledeći način: (stavljati po 3 kašike svakog fila)
- KORA – VANILA FIL
- KORA – FIL SA MALINAMA – VANILA FIL
- KORA – VANILA FIL
- KORA – FIL SA MALINAMA – VANILA FIL
- Ređati tako dok ne utrošite sve sastojke
- Na poslednju koru se ne stavlja fil već preko nje stavite papir i pritisnite tortu nekim težim predmetom (kutija mleka i sl.)
- Tortu staviti u frižider da se ohladi i stegne (najbolje preko noći)
- Nakon toga čokoladu otopiti na pari sa uljem i premazati poslednju koricu
Napomena:
- U ovom receptu jedino što bih možda izmenila sledeći put je da izostavim gustin u filu od vanile. Fil je dovoljno čvrst tako da gustin možete a i nemorate da stavljate. Ako se ipak odlučite da ga stavite neka to budu 3 ravne kašike.
- Tortu možete spremiti i u posnoj varijanti tako što ćete mleko zameniti biljnim mlekom ili vodom, a umesto putera koristite margarin i naravno posnu čokoladu
- Original recept je sa bloga Moje slatko carstvo.