Kroasani (detaljan recept)

Mislim da do sada nisam probala ukusnije kroasane, ali one prave pravcate kroasane. Ukus putera i fino lisnato testo ostavilo me je bez daha. Recept sam pronašla na jednom francuskom blogu Adopte un gateau gde je recept objašnjen do najsitnij detalja. Ono što je bitno u pripremi ovog testa je da koristite puter koji sadrži bar 82% masnoće. Što je procenat masnoće veći, znači da puter sadrži manje vode i uspeh je zagarantovan. Zaboravite na margarin.

Što se brašna tiče bitno je koristiti brašno bogato glutenom. Ja sam koristili polovinu mekog belog brašna T-45 a polovinu mekog belog brašna T-55. Ako se ne varam ta brašna su kod nas označena kao meko brašno T-400 i meko brašno T-500.

Bilo bi zgodno ako imate samostojeci mikser. Ja nisam isprobala metodu ručnog mešanja testa, ali verujem da ga možete zamesiti i ručno. Kvasac nisam prethodno rastvarala u mlakom mleku već sam sve sastojke stavila u posudu odjednom.

Bitno je takodje da ispoštujete vreme odmaranja testa, naročito poslednjih sat i po-dva dok čekate da kroasani narastu u zatvorenoj rerni u koju ste stavili kipuću vodu. Proces pripreme kroasana je zaista dug, ali se zato isplati.

Potrebno:

-12 gr svežeg kvasca

-144 ml punomasnog mleka sobne temperature

-150 gr mekog brašna T500 (T-55)

-150 gr mekog brašna T400 (T-45 *Farine de gruau)

-6 gr soli

-35 gr šećera

-9 gr meda

-60 gr putera isečen na male kockice

Za premazivanje:

-1 žumance

-1 kašika mleka

-150 gr putera 82% masnoće ( za preklapanje testa)

Priprema:

  • U posudu staviti izmrvljen kvasac, dodati mleko sobne temperature, obe vrste brašna, sol, šećer, med i 60 gr putera isečenog na male kockice
  • Samostojeći mikser uključiti na najmanju brzinu i miksati testo 4 minuta
  • Nakon toga povećati brzinu (kod mene je bila između 3 i 4 od postojećih 6 brzina i savetujem vas da ne miksate na većoj brzini) i nastaviti sa miksanjem 6 minuta
  • Dobićete fino testo koje se odvaja od posude i ne lepi se
  • Testo formirati u obliku lopte, prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 minuta
  • Nakon toga pesnicama istapkajte testo, formirati ga u obliku pravougaonika, uviti u providnu foliju i ostaviti 1h u frižider ili 30 minuta u zamrzivač (koristila sam i jednu i drugu metodu)
  • Pre nego što izvadite testo iz frižidera/zamrzivača tj. 5 minuta ranije izvaditi 150 gr putera iz frižidera
  • Puter staviti na papir za pečenje pa ga oklagijom pritiskajte po dužini i širini kako bi ste ručno formirali pravougaonik (otprilike 12×15 cm)
  • Papir presaviti u obliku pravougaonika (12×15) „zatvoriti“ puter pa pritisnite oklagijom kako bi se popunili ćoškovi papira
  • Na radnoj dasci posuti malo bršsna, staviti testo i rastanjiti ga oklagijom tako da bude 2x veće od veličine putera i po mogućstvu saćuvati što pravilniji pravougaoni oblik
  • Puter i testo ne smeju biti ni previše čvrsti ni previše mekani
  • U sredini testa staviti puter (testo neka bude malo šire od putera)
  • Saviti gornju stranu testa do polovine, zatim saviti donju stranu testa tako da dodiruje gornju ivicu testa
  • Okrenuti testo za 90° tako da preklop bude okrenut vertikalno tj. da kraća strana bude bliže vama
  • Oklagijom pritisnuti gornji deo testa a zatim i donji deo testa kako bi ste zatvorili puter i sprečili da izlazi sa strane
  • Oklagijom pritiskajte malim trzajima celo testo dok ne dobijete veći pravougaonik, a zatim ga oklagijom rastanjite
  • Gornji deo testa presaviti za 1/3 a donji deo testa saviti tako da dodiruje ivicu preklopa a zatim sve zajedno presaviti na pola (dobićete 4 sloja)
  • Okrenuti testo za 90°C tako da kraća strana bude okrenuta ka vama
  • Testo ponovo rastanjiti u obliku pravougaonika pa gornji deo preklopiti za 1/3 a donji deo preklopiti preko gornjeg dela (dobićete 3 sloja)
  • Okrenuti ga za 90°C uviti u providnu foliju i staviti 1h u frižider
  • Nakon toga testo izvaditi iz frižidera, paziti da ga vratite u onom položaju kao kada ste ga uvili u foliju, tj da kraća strana bude bliže vama
  • Testo rastanjite u obliku pravougaonika 30×40 debljine 4 mm (potrudite se da sačuvate što pravilniji oblik pravougaonika)
  • Testo podelite na 4 pravougaonika dimenzija 10×40 pa dijagonalno ih podelite pola kako bi ste ukupno dobili 8 trouglića tj. kroasana dimenzija 10×30
  • Trougliće zasecite malo na pola tako da dobijete formu Ajfelove kule
  • Uviti u obliku kroasana a krajeve podvucite ispod da vam se tokom pečenja kiflice ne otvore
  • Ređati ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje
  • Žumance razmutiti sa mlekom pa premazati prvi sloj preko kiflica (paziti da ne premazujete preklope kako bi ste dobili fine lisnate slojeve)
  • Pleh ubaciti u ugašenu rernu
  • U šerpu sipati malo vode i staviti na šporet da provri pa šerpu sa vrelom vodom staviti u rernu ispod pleha (paziti da ne dodiruje pleh) i zatvoriti rernu
  • Ostaviti tako da odstoji sat i po do 2
  • Nakon toga izvaditi pleh i premazati drugi sloj razmućenog žumanceta
  • Rernu uključiti na 200°C (bez ventilatora) ubaciti pleh sa kroasanima, temperaturu odmah smanjiti na 180°C i peći kroasane 20-ak minuta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s