
U poslednje vreme me dosta privlače neki stari tradicionalni recepti koji se brzo spremaju. Ova proja mi je odmah zapala za oko kada sam je ugledala na Gaginom profilu Moje grne pa sam poželela da je isprobam. Obogaćena mlevenim čvarcima i prelivena otopljenom mašću verujem da će mnoge od vas vratiti u detinjstvo. Idealna je dok je vruća ali je isto tako dobra i za doručak kad se ohladi uz šoljicu jogurta ili sira. Ja sam spremala pola mere a vi možete duplirati meru kao u originalnom receptu.

Potrebno:
-375 gr belog kukuruznog brašna
-125gr punomasnog sira
-60 gr kajmaka
-100 gr čvaraka
-3 jaja
-400 ml vode
-2 kašike otopljene svinjske masti
-so po ukusu
Priprema:
- Čvarke samleti na mašini za mlevenje mesa ili u multipraktiku
- U veću posudu staviti kukuruzno brašno, dodati mu izmrvljen sir, kajmak, jaja i so
- Izmešati sve sastojke pa postepeno dodavati vodu da dobijete mekše -ređe testo
- Sipati u okrugli kalup, prečnika 24cm koji ste premazali uljem i posuli brašnom pa poravnjati kašikom
- Mast zagrejati na tihoj vatri da se potpuno otopi
- Pripremljenu proju iseći na kvadratiće, preliti je vrelom mašću i peći na 200°C 35-40 minuta da porumeni.
Hvala ti što si se odlučila za ovaj recept. Ja proju volim i onu najobičniju, a ova je tek za pravo gastronomsko uživanje.
Baš ti je lepa!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala puno Gago! Jednostavne stvari su uvek bolje i ukusnije. Ja isto volim proju, ali ova ima taj neki poseban šmek.
Sviđa mi seSviđa mi se