
Evo jednog preukusnog i pre svega zdravog recepta za čokoladni čizkejk. Međutim i ako je zdrav, ovaj desert je vrlo kaloričan pa zato pažljivo sa konzumiranjem. Čizkejk sam pripremala u minijaturnom kalupu sa štipaljkom prečnika 12.5 cm i podelila sam ga na 8 jednakuih parčića. Znajte da jedno parče (koje je prilično malo) sadrži 229 kalorije. Za neku manje kaloričnu varijantu predložila bih kremasti sir ili skyr umesto mascarpone, ali u tom slučaju dodati 1 kašičicu agar-agar prilikom miksanja sira ili desert rasporedite u manje čaše da vam se krema ne bi razlila. Recept sam pronašla kod drage Nataše na instagram profilu @pečatživota

Potrebno:
-50 gr blanširanih badema (ili indijskog oraha)
-50 gr ovsenih pahuljica
-50 gr urmi
Krema:
-250 gr mascarpone sira
-50 gr meda
-20 gr kakaa
Voćni preliv:
-150 gr malina (ili nekog drugog crvenog voća)
-40 gr eritritola
-20 ml vode
-1 kašičica agar-agar (ili želatina)
Priprema:
- Urme potopiti par minuta u vruću vodu da omekšaju
- U blender staviti bademe i ovsene pahuljice pa ih izmiksati
- Dodati omekšale urme i blendati da se sastojci povežu
- Sipati u okrugli kalup sa štipaljkom (12.5 -14 cm) koji ste obložili pairom za pečenje, poravnjati podlogu i staviti u frižider
- Maskarpone izmiksati sa medom i kakao prahom pa sipati preko podloge i vratiti u frižider da se stegne
- U manju šerpicu staviti maline i eritritol pa kuvati na tihoj vatri 10-ak minuta
- Agar-agar pomešati sa vodom pa dodati voću i kuvati još minut-dva
- Skloniti sa šporeta i staviti sa strane da se prohladi a zatim sipati preko maskarpone kreme
- Ostaviti u frižider da se stegne (najbolje preko noći)