Kanadske krofne (Mekike)

Da, da dobro ste pročitali. Kanadske krofne (Queus de castor) su ustvari mekike, Pripremaju se od testa koje preostane od pripreme hleba. Inače original naziv im je Dabrov rep jer su ovalnog oblika i podsecaju na Dabrov rep. Nedavno sam na blogu Chic, Chic, Chocolat naišla na recept Queus de castor, slika me je privukla i rešila sam da ih isprobam, a onda sam skontala da su u pitanju mekike koje sam, bar ja, kao klinka, redovno jela za doručak. Jedini problem kod ovih kanadskih krofni tj. mekika je to što su toliko ukusne da se jednostavno ne možete zaustaviti na jednom komadu. Imate li vi porodicni recept za mekike?

Potrebno:

-120 ml mlakog mleka

-60 ml mlake vode

-35 gr smeđeg šećera

-12 gr svežeg kvasca

-350 gr brašna (T45)

-1/2 kašičice soli

-1 jaje

-1 kašičica ekstrakta vanile

-30 ml ulja

-ulje za prženje

-Smeđi šećer, cimet, nugat krema…

Priprema:

  • U mlako mleko izdrobiti kvasac i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
  • U veću posudu staviti brašno, dodati šećer, vodu, nadošli kvasac, so, jaje i ulje
  • Zamesiti glatko testo, prekriti krpom i ostaviti 1h30 na sobnoj temperaturi
  • Nadošlo testo staviti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti ga na 10 jednakih delova
  • Vrhovima prstiju formirati ovalni oblik, ostavljajući 1cm na krajevima (kao kada pravite testo za pizzu)
  • U nekom dubljem tiganju sipati ulje i pržiti mekike sa jedne a zatim sa druge strane
  • Pržene mekike ređati na ubrus kako bi upio višak masnoće a zatim valjati u mešavinu šećera i cimeta
  • Možete ih premazati nugat kremom, sirom i sl.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s