Uskršnji zeka kolač

Prijatno sam iznenađena ukusom ovog kolača. Sudeći po sastojcima, pomislila sam da je jedan od onih suvih kolača koji se degustiraju samo uz šolju čaja ili mleka. Međutim njegov dekorativni izgled me je mnogo privukao pa sam rešila da ga isprobam po svaku cenu. I verujte mi da sam prijatno iznenađena njegovom sočnošću. Priprema se tako što se peku 2 biskvita; prvo se priprema svetli biskvit, ispeče se i ohladi pa modlicom izrežemo željeni oblik. Zatim se priprema tamni biskvit, pre pečenja ubacimo željenu figuricu i pečemo.

Potrebno:

Vanila kolač:

-3 jajeta

-75 gr omekšalog putera

-75 gr neslanog kajmaka (ili kisele pavlake)

-140 gr šećera

-150 gr brašna

-1/2 kesice praška za pecivo

-1 kašičica ekstrakta vanile

-prstohvat soli

Čokoladni kolač:

-3 jajeta

-75 gr putera

-75 gr neslanog kajmaka (ili kisele pavlake)

-140 gr šećera

-125 gr brašna

-25 gr kakaa

-1/2 kesice praška za pecivo

-prstohvat soli

Preliv:

-100 gr čokolade

-2 kašike ulja

-čokoladne bombonice

Priprema:

Prvo pripremamo kolac od vanile

  • Umutiti omekšali puter sa šećerom i ekstraktom vanile
  • Dodati jedno po jedno jaje miksajući sve vreme
  • Dodati kajmak (ili pavlaku)
  • Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvat soli
  • Sipati u mali pravougaoni pleh (10×22) koji ste obložili papirom za pečenje
  • Peći na 180°C 40 minuta
  • Pečen kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi
  • Ohlađen kolač iseći na tanke parčiće (1cm) a zatim u svako parče izvaditi oblik zeke, modlicom za kolače
  • Zeke poređati u kesu za zamrzivač, spojiti ih jedan do drugog i staviti u zamrzivač sat-dva
  • Nakon toga pripremiti čokoladni kolač
  • Puter umutiti sa šećerom
  • Dodati jedno po jedno jaje miksajući sve vreme
  • Dodati kajmak (ili pavlaku)
  • Na kraju dodati brašno pomešano sa kakaom, praškom za pecivo i prstohvat soli
  • U mali pravougaoni pleh (10×22) koji ste obložili papirom za pečenje sipati par kašika umućene kakao smese koliko da prekrije dno
  • Izvaditi zaleđene zeke i poređati ih na sredini kalupa
  • Preliti ih ravnomerno ostatkom kakao smese
  • Peći na 180°C 40 minuta
  • Pečen kolač ostaviti da se ohladi
  • Čokoladu otopiti na pari sa uljem, preliti preko ohlađenog kolača i posuti čokoladnim bombonicama

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s