Kolač „jaje na oko“

Jeste li za jedno jaje na oko?Jedno slatko jaje na oko. U pitanju je kolač od belog patišpanja, fine, lagane kremice i kajsija koje u ovom slučaju imitiraju žumanceVrlo jednostavan za pripremu i veooooma ukusan. Ja sam ga pripremala u manjem kalupu, ali ako ga pripremate za najavljene goste u startu duplirajte mere

Potrebno:

Pleh 20×20

•3 jajeta

•3 kašike brašna

•3 kašike šećera

•prstohvat soli

•3 kašike ulja

•1/2 kesice praška za pecivo

Fil:

•500 ml mleka

•4 kašike gustina

•1 kašika brašna

•5 kašike šećera

•1 kesica vanilin šećer

•125 gr putera

Preliv:

•1 manja teglica kajsija iz kompota

•100 ml tečnosti ( sačuvati sok od kajsija iz teglice)

•1 providni preliv za torte (Dr.Oetker)

•4 kašike šećera

Priprema:

  • Umutiti belanca sa prstohvatom soli i šećerom u čvrst sneg.
  • Dodati jedno po jedno žumance, miksajući sve vreme
  • Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i ulje miksajući najmanjom brzinom
  • Sipati u mali četvrtast pleh koji ste obložili papirom za pečenje i peći na 180C 20-ak minuta
  • Pečenu koru ostaviti da se ohlade a pripremiti fil u međuvremenu
  • U 100 ml mleka sipati gustin i brašno pa izmešati
  • Preostalih 400 ml mleka staviti sa šećerom i vanilom da provri a zatim dodati razmućeni gustin
  • Vratiti na šporet i kuvati par minuta da se stegne kao puding
  • Skloniti sa šporeta pa umešati puter koji ste isekli na manje kockice
  • Mešati sve vreme da se puter skroz otopi, ostaviti sa strane da se prohladi do sobnoj temperaturi pa premazati preko kore
  • Kajsije procediti (sačuvati sok) pa ih rasporediti preko kreme praveći razmak100 ml soka od kajsija zagrejati do vrenja
  • Preliv za torte pomešati sa 4 kašike šećera a zatim umešati u vreo sok od kajsija
  • Ostaviti sa strane da se kratko prohladi pa preliti preko kajsija i kreme
  • Kolač ostaviti da se stegne a zatim seći na kocke i služiti


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s