
Ako neko voli Raffaello kolače, onda sam to Ja. Bilo da su original, kupljeni u radnji ili neka improvizacija koja podseća na njih. Ovog puta sam isprobala Raffaello Cheesecake koji je ujedno bio i moja rođendanska torta a recept sam pronašla na Instagram profilu @moje_djakonije. Ukus je FE-NO-ME-NA-LAN .

Potrebno:
Podloga:
•200 gr mlevenog keksa
•50 gr mlevenih badema
•125 gr maslaca
•6-8 kašike mleka
Fil:
•350 ml slatke pavlake
•400 gr krem sir (ABC, Philadelphia)
•60 gr šećera u prahu
•200 gr kvalitetne bele čokolade
•1 kesica želatina u prahu
•50 gr badem listića
• 50 gr kokosovog brašna
Preliv:
•150 gr kvalitetne čokolade
•75 ml slatke pavlake
Dekoracija:
Raffaello kuglice, macarons…
Priprema:
- Maslac otopiti na tihoj vatri pa ga izmešati sa mlevenim keksom.
- Dodati mlevene bademe i mleko pa sipati u okrugli kalup sa štipaljkom (22 cm), dobro utapkati i ostaviti u frižider da se stegne.
- Belu čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se prohladi
- Želatin preliti sa 2-3 kašike vode i ostaviti da nabubri
- Pavlaku umutiti mikserom, ali ne previše čvrsto
- Krem sir umutiti sa šećerom u prahu pa dodati prohlađenu belu čokoladu
- Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri pa ga izmiksati sa sirom i belom čokoladom
- Dodati badem listiće, kokosovo brašno i na kraju dodati umućenu slatku pavlaku
- Pripremljen fil sipati preko podloge i vratiti u frižider da se stegne
- 75 ml slatke pavlake otopiti na tihoj vatri
- Pomeriti sa šporeta i dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice
- Mešati da se čokolada potpuno otopi i sjedini sa pavlakom pa preliti preko fila
- Tortu ostaviti u frižider najmanje 3 sata
- Pre serviranja skinuti obruč i ukrasiti Raffaello kuglicama. macaronsima i sl.