
Predivan, preukusan i jako dekorativan rolat.

Potrebno:
-4 žumanca
-1 jaje
-20 gr šećera
-1/8 kašičice soli
-60 ml ulja
-60 ml mleka
-100 gr brašna
-10 gr gustina
-1 kašika kakaa
-2 kašike vruće vode
-4 belanca
-80 gr šećera
Fil:
-150 gr putera
-70 gr šećera
-50 ml vode
-1 kolutić limuna
Priprema:
- U dublju posudu sipati ulje, mleko, sol i šećer pa izmešati
- Dodati prosejano brašno i gustin pa promešati da dobijete glatko testo
- Dodati žumanca i 1 jaje pa opet sve zajedno izmešati dok ne dobijete smesu malo gušću nego za palačinke.
- U drugoj posudi posebno umutiti 4 belanca sa 80 gr šećera (šećer dodati iz 3 puta)
- Prvo izdvojiti 2-3 kašike umućenih belanaca pa pažljivo izmešati sa smesom od žumanaca. Nakon toga smesu od žumanaca sipati pažljivo u preostala umučena belanca i sve zajedno pažljivo sjediniti.
- Od dobijene smese odvojiti 200 gr u koji ćete dodati kakao koji ste prethodno izmešali sa 2 kašike vruće vode ( kakao dobro rastvoriti u vodi da nema grudvica)
- U četvrtast pleh (27×35) koji ste obložili papirom za pečenje sipati prvo svetlije testo i dobro poravnjati
- Preko njego pažljivo rasporediti (kašika po kašiku) tamnije testo i njega dobro poravnjati
- Uzeti neki tanji četvrtast štapić ( ili lenjir) debljine 0.5 do 1 cm pa vodoravno vući neprekidne liniji gore-dole u razmaku od 1 cm
- Isti postupak ponoviti i horizontalno

- Blago tresnuti 2-3 puta pleh (na nekom radnom stolu) da izađu mehurići pa peći na 140 stepeni 20 minuta. Povećati temperaturu na 160 stepeni i peći 10 minuta a zatim na 180 stepeni još 10 minuta. Pečenu koru izvaditi na rešetku, prohladiti (ili je odmah umotati u rolat pomoću krpe)
- Za fil je potrebno pomešati vodu, šećer i limun i staviti da se kuva na tihoj vatri 10-ak minuta a zatim staviti sa strane da se prohladi.
- Mikserom umutiti puter pa ga izmiksati sa ohlađenim šećernim sirupom ( prethodno izvaditi kolutić limuna)
- Premazati preko kore i ponovo uviti u rolat. Ostaviti da se rolat stegne pa seći na kokutiće
Po receptu @katherinekwa


