Hurricane (Uragan) rolat

Predivan, preukusan i jako dekorativan rolat.

Potrebno:

-4 žumanca
-1 jaje
-20 gr šećera
-1/8 kašičice soli
-60 ml ulja
-60 ml mleka
-100 gr brašna
-10 gr gustina
-1 kašika kakaa
-2 kašike vruće vode

-4 belanca
-80 gr šećera

Fil:
-150 gr putera
-70 gr šećera
-50 ml vode
-1 kolutić limuna

Priprema:

  • U dublju posudu sipati ulje, mleko, sol i šećer pa izmešati
  • Dodati prosejano brašno i gustin pa promešati da dobijete glatko testo
  • Dodati žumanca i 1 jaje pa opet sve zajedno izmešati dok ne dobijete smesu malo gušću nego za palačinke.
  • U drugoj posudi posebno umutiti 4 belanca sa 80 gr šećera (šećer dodati iz 3 puta)
  • Prvo izdvojiti 2-3 kašike umućenih belanaca pa pažljivo izmešati sa smesom od žumanaca. Nakon toga smesu od žumanaca sipati pažljivo u preostala umučena belanca i sve zajedno pažljivo sjediniti.
  • Od dobijene smese odvojiti 200 gr u koji ćete dodati kakao koji ste prethodno izmešali sa 2 kašike vruće vode ( kakao dobro rastvoriti u vodi da nema grudvica)
  • U četvrtast pleh (27×35) koji ste obložili papirom za pečenje sipati prvo svetlije testo i dobro poravnjati
  • Preko njego pažljivo rasporediti (kašika po kašiku) tamnije testo i njega dobro poravnjati
  • Uzeti neki tanji četvrtast štapić ( ili lenjir) debljine 0.5 do 1 cm pa vodoravno vući neprekidne liniji gore-dole u razmaku od 1 cm
  • Isti postupak ponoviti i horizontalno
  • Blago tresnuti 2-3 puta pleh (na nekom radnom stolu) da izađu mehurići pa peći na 140 stepeni 20 minuta. Povećati temperaturu na 160 stepeni i peći 10 minuta a zatim na 180 stepeni još 10 minuta. Pečenu koru izvaditi na rešetku, prohladiti (ili je odmah umotati u rolat pomoću krpe)
  • Za fil je potrebno pomešati vodu, šećer i limun i staviti da se kuva na tihoj vatri 10-ak minuta a zatim staviti sa strane da se prohladi.
  • Mikserom umutiti puter pa ga izmiksati sa ohlađenim šećernim sirupom ( prethodno izvaditi kolutić limuna)
  • Premazati preko kore i ponovo uviti u rolat. Ostaviti da se rolat stegne pa seći na kokutiće

Po receptu @katherinekwa


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s