
Evo jednog recepta bez miksera, bez petljancija, spreman očas posla. Za pripremu sam koristila mamin domaći džem od smokvi, ali odlična kombinacija je i džem od kajsija ili jagoda. Možete ga praviti u posnoj varijanti tako što ćete mleko za pripremu glazure zameniti biljnim mlekom.

Potrebno:
-300 gr brašna
-2 kašike kakaa
-1 kesica praška za pecivo
-150 gr šećera
-1/2 kašičice cimeta
-300 ml vode
-100 ml ulja
-2 kašike meda
-5 kašike džema
–Glazura:
-150 gr čokolade
-6 kašike mleka
-6 kašike ulja
I još:
-5 kašike džema
Priprema:
- U jednu posudu pomešati vodu, med, 5 kašike džema i ulje
- U drugoj posudi prosejati brašno i kakao. Dodati prašak za pecivo, šećer i cimet pa promešati. Dodati tečne sastojke i sve zajedno izmešati.
- Pleh dimenzija 24×30 obložiti papirom za pečenje.
- Sipati 1/2 pripremljene smese i peći 10 minuta na 180 stepeni.
- Izvaditi iz šporeta i premazati koru u tankom sloju sa 5 kašike džema pa preko džema sipati drugu polovinu pripremljene smese.
- Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem oko 20 minuta
- Pečen kolač ostaviti da se ohladi
- Za glazuru je potrebno pomešati čokoladu sa uljem i mlekom pa na tihoj vatri mešati da se čokolada potpuno otopi. Ostaviti 5 minuta da se prohladi a zatim preliti preko kolača.
- Kolač iseći na kocke i služiti ili modlicom u obliku srca izrezati mala srculenca


