
Ova peciva sam spremala za Uskrs i iskoristila sam ih kao dekorativne podmetače za uskršnja jaja koja su krasila naše tanjire. Vrlo su jednostavna za pripremu a ukus je zagarantovan.

Potrebno:
-400 gr brašna
-1 kocka kvasca (20 gr)
-1 belance
-100 ml mlake vode
-100 ml mlakog mleka
-60 ml ulja
-2 kašičice šečera
-1/2 kašičice soli
I još:
-60 gr omekšalog putera
Za premazivanje:
-1 žumance
-1 kašika vode
-mak, susam, laneno seme, čija…
Priprema:
- Pomešati mleko i vodu, dodati izmrvljen kvasac, šećer i 1 kašičicu brašna
- Promešati i ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu
- U veću posudu staviti brašno
- Dodati nadošli kvasac i 1/2 kašičice soli
- Promešati pa dodati ulje i belance i zamesiti glatko testo.
- Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1h30 da naraste
- Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj dasci premesiti testo i rastanjiti u veći pravougaoni oblik (30×40)
- Preko testa narendati puter a zatim presaviti 1/3 testa pa preko njega preklopiti ostatkom testa ( kao na slici 5) tako da dobijete izduženi pravougaonik.
- Blago rastanjiti oklagijom a zatim iseći na trake debljine 5cm.
- Uzeti jednu traku pa je sa obe strane uvijati u suprotnom smeru.
- Staviti u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i formirati oblik prstena.
- Postupak ponoviti sa preostalim trakama pa ostaviti 30-ak minuta na sobnoj temperaturi da naraste
- Pre pečenja premazati razmućenim žumancetom sa kašikom vode
- Posuti semenkama po želji i peći na 180 stepeni 15-20 minuta
Recept sam pronašla na profilu @paprikasblog



