Letnja torta sa kajsijama

Prava letnja i osvežavajuća torta za sve ljubitelje voćnih poslastica.

Ono što je specifično za ovu tortu jesu piškote koje su sa jedne strane prelivene čokoladom. Nisam sigurna da su svima dostupne ali ih svakako možete zameniti običnim piškotama.

Za dekoraciju torte sam koristila providni preliv za torte ( jer našao mi se pri ruci i trebalo ga je iskoristiti). Umesto njega tortu možete dekorisati umućenim šlagom, belom čokoladom, komadićima kajsija i sl.🍑🍑🍑

Potrebno:

Za koru:
-2 jaja
-45 gr brašna
-15 gr kakaa
-1/2 kašičice praška za pecivo
-60 gr šećera
-45 ml ulja

Za natapanje kore:
-50 ml vode
-1 kašika ekstrakta vanile

Fil:
-250 gr mascarpone sira
-250 ml slatke pavlake
-60 gr šećera u prahu
-1 želatin

I još:
-10-15 piškota
-1 teglica kajsija ( iz kompota)

Za dekoraciju :

-1 kesica providnog preliva za torte (𝘰𝘱𝘤𝘪𝘰𝘯𝘰)
-150-200 ml soka iz kompota (𝘰𝘱𝘤𝘪𝘰𝘯𝘰)

𝗶𝗹𝗶
-beli šlag za torte

Priprema:

  • Umutiti jaja sa šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom
  • Dodati ulje i izmešati
  • Sipati u okrugli kalup (22 cm) koji ste obložili papirom za pečenje i peći na 180 stepeni 15-20 minuta
  • Pečen biskvit ohladiti pa preliti toplom vodom koju ste izmešali sa ekstraktom vanile
  • Želatin preliti sa 2 kašike vode i ostaviti da nabubri
  • Mascarpone umutiti sa šećerom u prahu
  • Posebno umutiti slatku pavlaku pa joj dodati želatin koji ste prethodno kratko otopili na tihoj vatri.
  • Dodati mascarpone i izmešati.
  • Kompot od kajsija procediti (sačuvati sok ukoliko želite da dekorišete tortu providnim prelivom za torte) a zatim kajsije iseckati na sitne komadiće i umešati ih pažljivo u fil od pavlake i mascarpone sira.
  • Fil podeliti na 2 dela
  • Prvi deo sipati preko kore (najbolje je koristiti kalup sa štipaljkom da vam fil ne curi sa strane)
  • Zatim poređati 1 sloj piškota a onda sipati i drugu polovinu fila.
  • Tortu ostaviti na hlađenje

Za dekoraciju izmeriti količinu soka iz kompota pa po potrebi dodati vodu da dobijete oko 150-200ml soka
Pripremiti sa prelivom iz kesice po uputstvu, ohladiti pa preliti preko torte

Ili dekorisati šlagom umesto preliva


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s