
Moja rođendanska torta koja je osvojila naše nepce i ušla u top 10 najboljih torti koje sam pravila do sada

Potrebno:
Karamel:
-200 gr šećera
-200 ml neutralne pavlake ( za kuvanje)
-prstohvat soli
-50 gr putera
Brownie kora:
-125 gr putera
-200 gr tamne čokolade
-4 jajeta
-4 kašike šećera
-prstohvat soli
Fil:
-500 gr mascarpone sira
-500 ml slatke pavlake
-Grubo mleveni pečeni lešnici
Ganache:
-150 gr tamne čokolade
-50 gr mlečne čokolade
-200 ml neutralne pavlake (za kuvanje)
Priprema:
- Prvo pripremiti karamel:
- Pavlaku zagrejati do tačke vrenja a šećer staviti u šerpu sa debljim dnom i zagrevati na tihoj vatri da se otopi i dobije svetlo smeđu boju ( paziti da ne zagori)
- Nakon toga pažljivo sipati pavlaku u otopljen šećer i mešati da se potpuno otopi i smesa postane kompaktna.
- Dodati puter i prstohvat soli, promešati da se puter otopi i ostaviti sa strane da se ohladi
- Pripremiti koru tako što ćete puter i čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohlade
- Žumanca umutiti sa šećerom da izbele
- Belanca posebno umutiti sa prstohvatom soli pa pažljivo sjediniti sa umućenim žumancima
- Dodati otopljenu čokoladu i puter pa sipati u okrugli kalup 24-26 cm ( prethodno obložiti papirom za pečenje) i peći na 170 stepeni 20 minuta
- Pavlaku umutiti sa mascarpone sirom
- Na tacnu staviti ohlađenu koru pa premazati 1/3 umućenenog fila od pavlake i mascarpone
- Ostatak fila sipati u dresir kesu i iscrtati prsten uz ivicu obruča (pogledaj video u galeriji)
- U sredini prstena sipati ohlađen karamel
- A zatim istisnuti ostatak fila preko karamele i pažljivo razmazati.
- Za nadev je potrebno ugrejati pavlaku do vrenja
- Dodati obe čokolade i izmešati
- Preliti preko fila, posuti grubo mlevenim pečenim lešnicima i ostaviti u frižider da se stegne
Po receptu @moje_djakonije



