Boem torta

Sve najbolje u Novoj 2023. Godini želim Vam od sveg! Živeli 🥂🎉🎉🎆🎆💫💫🥂
A pošto ste tražili recept za ovu tortu, stiže ekspresno
Recept je iz Patinog kuvara, poznatiji kao veliki narodni kuvar. Ja sam napravila par izmena a konkretno sam dosta umanjila šećer. I naravno ako je isprobate, očekujem utiske.

Potrebno:
*Za 3 kore
-12 belanaca
-250 gr šećera
-250 gr pečenih mlevenih lešnika
-15 gr kakaa

Fil 1:
-1/2 l mleka
-6 žumanca
-6 kašike šećera
-2 kašike gustine
-1 vanilin šećer
– 50 gr putera


Fil 2:
-6 žumanca
-150 gr šećera
-100 gr crne čokolade
-200 gr putera
Dekoracija:
-130 gr slatke pavlake
-130 gr crne čokolade


Priprema:

  • Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer
  • Na kraju dodati mlevene lešnike pomešane sa kakaom i pažljivo sjediniti
  • Podeliti na 3 jednakih dela i peći u okruglom kalupu (24 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta
  • Pečene kore ostaviti da se ohlade a za to vreme pripremiti 1. fil
  • Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom da izbele pa im dodati gustin
  • Mleko zagrejati do vrenja pa sipati preko umućenih žumanaca, promešati pa vratiti sve zajedno na šporet da se stegne. U vruć fil dodati puter, izmešati da se skroz otopi pa prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Za drugi fil umutiti žumanca sa šećerom pa kuvati na pari 10-ak minuta da se zgusne. Dodati sitno izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada skroz otopi. Ostaviti da se ohladi pa ga sjediniti sa umućenim puterom
  • Ređati kora- žuti fil- crni fil
  • Pavlaku otopiti na tihoj vatri pa je sjediniti sa sitno izlomljenom čokoladom i izmešati. Ostaviti da se potpuno ohladi pa umutiti mikserom u šlag i ukrasiti tortu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s