Panna cotta sa limunom, safranom i borovnicama

Nisam posebno naklonjena veganskom tipu ishrane, ali moram priznati da su pojedini recepti toliko privlacni, da ih jednostavno nisam mogla zaobici. Ovaj recept je iz knjige „Vegan – Marie Laforet“ uz neke sitne promene koje sam napravila, a privukao me je upravo zbog neobicne kombinacije sastojaka, koja daje izuzetan ukus ovoj panna-cotti.

Potrebno:

-250 ml mleka od badema
-250 ml biljne pavlake
-3 kasike smedjeg secera
-3/4 kesice agar-agar
-na vrh noza vanilinih semenki

-2 limuna (sok i korica)
-3 kasike smedjeg secera
-1/4 kesice agar-agar
-na vrh noza mlevenog safrana
-na vrh noza mlevene kurkume
-50 ml vode

i jos:
-125 gr borovnica

Priprema:

  • Odvojiti 50 ml mleka od badema u koje cete razmutiti agar-agar. Preostalo mleko pomesati sa pavlakom, secerom i vanilom pa zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Dodati razmuceni agar-agar i kuvati jos 2 minuta. Skloniti sa sporeta, ostaviti da se smesa malo prohladi, pa sipati u 4 manje posude. Ubaciti borovnice i cuvati na sobnoj temperaturi da se smesa potpuno ohladi, a zatim ostaviti najmanje 2h u frizider.
  • Pomesati 50 ml vode sa 1/4 kesice agar-agar. U manju serpicu sipati sok od limuna i secer. Zagrejati do tacke kljucanja, dodati razmuceni agar-agar, safran i kurkumu, pa kuvati jos minut-dva. Skloniti sa sporeta, sacekati par minuta da se malo prohladi, a zatim rasporediti par kasika preko ohladjene panna cotte. Vratiti u frizider najmanje 1h, a zatim sluziti.

1 thoughts on “Panna cotta sa limunom, safranom i borovnicama

Postavi komentar