Pizza sa slatkim krompirom i lisnatim keljom

Kada sam prvi put probala sladak krompir (batat), nimalo me nije privukao svojim ukusom. Mozda iz razloga sto sam ocekivala da ukusom podseca na obican krompir sa mrvicom slatkosti u sebi, a mozda i cinjenica da ga nisam pripremila na pravi nacin. Nekoliko godina kasnije resila sam da mu dam novu sansu, a sada vec nakon mnogobrojnih isprobanih recepta, postao je jedan od neophodnih namirnica u mojoj kuhinji.

Potrebno:

Za testo:
-250 gr spelt brasna
-250 gr mekog psenicnog brasna
-24 gr svezeg kvasca (ili 1 kesici suvog kvasca)
-2 kasicice soli
-4 kasike maslinovog ulja
-300 ml mlake vode

Nadev:
-4 veca lista lisnatog kelja
-250 gr mozzarelle
-2 batata (slatkog krompira)
-4 kasike maslinovog ulja
-sol
-1 kasika seckanog persuna
-1/2 kasicice mlevenog kumina
-1/2 kasicice mlevene kurkume

Priprema:

  • Kvasac razmutiti u 100 ml mlake vode , pa ostaviti 10-15 minuta da se aktivira. Pomesati obe vrsta brasna, dodati aktivirani kvasac, so, ulje i preostalu vodu. Zamesiti testo i ostaviti 2h na toplom mestu.
  • U medjuvremenu sladak krompir oljustiti i iseci na manje kockice. Dodati 2 kasike maslinovog ulja, so. mlevenog kumina i kurkume. Promesati, sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, mesajuci 2-3 puta tokom pecenja.
  • Listove kelja, oprati, odstraniti drske pa iseci na manje listice. Dodati so, dve kasike maslinovog ulja i promesati.
  • Nadoslo testo premesiti i podeliti na 2 dela. Prvi deo rastanjiti na pobrasnjenoj dasci ili na papiru za pecenje, pa staviti u pleh za pizzu. Postupak ponoviti sa drugim delom testa.
  • Mozzarellu izrendati na krupnije rende, pa rasporediti po testu. Preko mozzarelle rasporediti listice kelja, kao i kockice slatkog krompira. Pizzu peci u zagrejanoj rerni na 220°C, 15-20 minuta.

8 thoughts on “Pizza sa slatkim krompirom i lisnatim keljom

Postavi komentar